Nastavlja se javna diskusija o poticajima za privredu i razvoj poduzetništva

Nakon što je u Sarajevu održan Okrugli sto na temu „Budžetski poticaji i perspektivne grane privrede u BiH“, diskusija o poticajima nastavit će se i u Mostaru.

Koje su to dobre prakse, a na kojim su poljima potrebna poboljšanja? Koje su perspektivne grane privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine? Kako razvijati preduzetništvo u FBiH?

Institut za razvoj mladih KULT srdačno Vas poziva na okrugli sto o temi „Budžetski poticaji i razvoj preduzetništva u FBiH“ koji će se održati u srijedu, 07.10.2015. godine u Hotelu Ero (Dr. Ante Starčevića) u Mostaru. Izjave za medije predviđene su u 12:00.

O budžetskim poticajima i razvoju preduzetništva u BiH raspravljat će poljoprivrednici, poslodavci, nevladine organizacije, te predstavnici relevantnih državnih institucija.

U proteklom periodu javnosti su prezentirani rezultati istraživanja o dodjeli budžetskih poticaja privredi u BiH, koji su i povod najavljene rasprave. Istraživanje je provedeno na uzorku od 133 institucije i obuhvatilo je više od 600 miliona KM dodijeljenih sredstava, te je pokazalo negativan trend: zabilježen je pad izdvajanja. Evidentirana su i velika kašnjenja pri isplati poticaja, a pojedine grane privrede koje se od strane javnosti, ali i nadležnih organa ocjenjuju perspektivnim, ostali su u potpunoj budžetskoj nemilosti. Istraživanje je obuhvatilo i sredstva koja se izdvajaju za razvoj preduzetništva u BiH – startni kapital za osnivanje firme, inovacije, edukaciju o preduzetništvu, preduzetničke zone i dr. – manje od 5% ukupnih poticaja privredi izdvojeno je za tu svrhu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...