Napisana Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

Nakon što je osmišljena „Metodologija za izradu Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju”, u okviru  inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“ koju provodi Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH i uz finansijsku podršku Evropske unije, kreiran je dokument “Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju”.

Poveljom o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, kompanije u BiH javno iskazuju svoju opredijeljenost za poštivanje i zaštitu ljudskih prava. U Povelji je istaknuto da se kompanije vode važećim propisima u BiH i odredbama najznačajnijih međunarodnih dokumenata u oblasti poštivanja i zaštite ljudskih prava, prvenstveno Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima Ujedinjenih naroda. 

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

U narednom periodu Institut za razvoj mladih KULT, u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH, će dostaviti Povelju kompanijama, kako bi što veći broj njih potpisao Povelju, držeći je za posebnu vrijednost svoje kompanije.

Metodologiju za izradu Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju i Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, a više informacije o inicijativi možete pogledati OVDJE.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...