MREŽA BRANA OBJAVILA PRVI IZVJEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI UTROŠKA SREDSTAVA ZA OBNOVU

Mreža ‘BRANA’ predstavila je prvi Izvještaj o realizaciji sredstava za sanaciju posljedica poplava u BiH iz 2014.godine. Javnost je obavještena o rezultatima rada 23 organizacije civilnog društva, čiji su predstavnici radili na utvrđivanju utroška sredstava za obnovu nakon poplava do kojih se došlo terenskim provjerama, te u saradnji sa vlastima u BiH i donatorskom zajednicom.

Predstavnici Mreže ‘BRANA’ uspjeli su prikupiti podatke i analizirati više od 380 miliona KM sredstava utrošenih za obnovu, što je bitan korak ka punoj transparentnosti proces njihovog utroška.

Institut za razvoj mladih KULT je kao članica Mreže „Brana“ svojim radom djelovao na području sedam općina: Ilidža, Istočna Ilidža, Breza, Vogošća, Visoko, Kakanj i Vareš, te smo doprinijeli transparentnosti raspodjele sredstava, kako od stranih tako i od domaćim donatora.   

Poplave koje su 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovini uzrokovale su štete i gubitke u ukupnom iznosu od 3.972.892.075,55 KM što predstavlja 15% ukupnog BDP-a naše zemlje.

Iz dosadašnjeg istraživanja, može se zaključiti da transparentnost institucija vlasti, ukupno posmatrano, a vezano za proces obnove od poplava, nije na zadovoljavajućem nivou. Za tek 54% od ukupno realizovanih sredstava preko institucija vlasti, znamo tačno gdje i na koji način su utrošeni.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...