Mladi postaju bitna karika u reformama u BiH

*Tekst je objavljen u magazinu Bosnia Daily

Na reformskom putu koji je sada izvjesniji nego ikada, Bosnu i Hercegovinu čeka nekoliko teških godina prepunih izazova. Svi oni sadržani su u dokumentu Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu, čiji je predlagač Evropska unija. Povećanje poreza, akciza, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, strukturalne reforme u oblasti radnog zakonodavstva, jačanje fiskalnog sistema, reforma javne uprave, unapređenje poslovne klime i konkurentnosti, samo su neke od tačaka ovog dokumenta. Sve skupa, ispunjene, našoj bi zemlji trebale donijeti prosperitet. Naročito mladima, koji su, čini se, odlučili preuzeti stvari u svoje ruke. Krajem prošle godine, u Sarajevu je formirano prvo Vijeće mladih FBiH koje je, tvrde njegovi članovi, krovna institucija za mlade u Federaciji BiH koja će zastupati interese svih mladih. Osnovna obaveza Federalnog vijeća mladih je djelovanje na jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice i njihovom informisanju. Vijeće će biti direktno uključeno u procese provođenja strategija prema mladima sa ciljem doprinošenja usvajanju i provođenju politike prema mladima i programa djelovanja za mlade koji najviše odgovaraju potrebama i pitanjima mladih, tvrdi Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih FBiH.

„Svakako ćemo raditi na jačanju kapaciteta Vijeća mladih i uspostaviti kontakte sa vlastima u Federaciji. Želimo ostvariti i što kvalitetniju suradnju sa Omladinskim savjetom Republike Srpske na rješavanju zajedničkih pitanja koja se tiču mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. Jedan od početnih koraka bit će sastanak sa gospođom Zorom Dujmović, federalnom ministricom kulture i sporta, čije ministarstvo je nadležno za pitanja mladih u Federaciji Bosni i Hercegovini. Potporu smo sve vrijeme imali od Instituta za razvoj mladih KULT, čiju ćemo podršku uživati i dalje“ – dodao je Lončar.

Formiranje Vijeća mladih predviđeno je Zakonom o mladima FBiH i od tada do danas, Institut za razvoj mladih KULT sa partnerskim organizacijama radio je na uspostavljanju održivih omladinskih struktura. „Od 2011. godine pomogli smo formiranju 46 općinskih i 6 kantonalnih vijeća mladih. Pružili smo im potrebno savjetovanje i mentorstvo. Danas je, preko ovih općinskih i kantonalnih vijeća, u rad Vijeća mladih FBiH direktno uključeno više od 2000 mladih iz Federacije BiH, što dokazuje njegovu demokratsku reprezentativnost“ – istakla je Abela Purivatra iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U Bosni i Hercegovini 67,1% mladih je nezaposleno, a četiri od pet mladih iz ovih bi stopa napustilo svoju zemlju. Mate Lončar tvrdi da je Vijeće svjesno da je jedan od najvećih problema mladih nezaposlenost te dodaje da će se na rješavanju tog problema ozbiljno raditi. „Mi ćemo podržavati još aktivnije mjere zapošljavanja mladih, samozapošljavanja i prvog radnog iskustva, koje trebaju biti provedene na što kvalitetniji način. Poticati ćemo implementaciju Zakona o mladima Federacije BiH na svim razinama, što je svakako korak u rješavanju problema mladih“ – istakao je Lončar.

Problem nezaposlenosti, obuhvatila je i Federalna strategija prema mladima čiji se nacrt uskoro trebao naći na stolovima federalnih parlamentaraca. Strategiju kreira Federalno ministarstvo kulture i sporta, a odlukom Vlade FBiH, Institut za razvoj mladih KULT imenovan je kao stručno-konsultativna podrška u tom procesu. „Ova će strategija prvi put obuhvatiti sve probleme mladih i na jednom mjestu ponuditi strateška, dugoročna rješenja za njihovo rješavanje“ – pojasnila je Abela Purivatra.

Angažman mladih u ovoj godini, ako se zacrtani ciljevi ispune, pokazat će da mladi mogu biti ravnopravan partner vlastima u Bosni i Hercegovini i da je probleme mladih u zemlji moguće riješiti. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...