Mladi, mediji i komunikacija – Šta su prethodnih dana učili polaznici UMiD obuke?

Prije nekoliko sati završen je još jedan modul obuke Uči, Misli i Djeluj 18. Naši UMiDovci su na ovom modulu učili o medijskoj pismenosti, strateškom komuniciranju, upravljanju društvenim mrežama, pisanju dopisa za medije te koliko je za mlade važno da budu informirani i da prepoznaju savremene načine komuniciranja.

Sadržaj ovog modula primjenjiv je u svim životnim situacijama. Danas, kada su mediji dio svakodnevnice, izuzetno je važno poznavati pojam medijske pismenosti i savladati vještine potrebne za dobar javni nastup, te općenito pravila korištenja društvenih mreža, posebno kada je riječ o vođenju Facebook stranice, Instagram profila i opcija koje nude društvene mreže.

Ono što je bilo posebno zanimljivo učesnicima UMiD obuke jeste ‘igra uloga’, gdje su se našli u ulozi učesnika press konferencije, a što će im biti od koristi u budućnosti i pomoći u situacijama koje su pred njima.

Zahvaljujući odličnom treneru, dobrom pristupu i opuštenoj atmosferi, mladi su nakon ova tri dana ponijeli sa sobom jedno lijepo iskustvo.

Modul o komunikaciji i odnosima s javnostima s predavačem Tahirom Žustrom, definitivno je ispunio sva moja očekivanja. Ova tri dana bila su vrlo informativna i inspirativna. Predavač nam je uspješno približio kompleksan svijet komunikacije u svim sferama. Posebno mi se svidjela interaktivnost modula, jer smo imali priliku postavljati pitanja, raspravljati o različitim temama i primjenjivati naučeno kroz grupne vježbe poput simulacije press konferencije. Također smo čuli primjere iz svijeta novinarstva, što nam je omogućilo da bolje razumijemo kako se teorija primjenjuje u praksi. Tehnologija je postala integralni dio naših života, od načina na koji komuniciramo, učimo, radimo, pa sve do načina na koji se zabavljamo. Napredak tehnologije donosi brojne prednosti, ali i izazove. S jedne strane, tehnologija nam omogućava pristup informacijama na dohvat ruke, olakšava komunikaciju i povezivanje s ljudima širom svijeta, omogućava nam da radimo i učimo od kuće. Međutim, pitanja poput privatnosti podataka, cyber sigurnosti te digitalne podjele između onih koji imaju pristup tehnologiji i onih koji ga nemaju, postaju sve važnija. Također, tehnologija može poticati ovisnost, izolaciju i negativno utjecati na mentalno zdravlje. Kao mladi, mi smo digitalni izvornici, rođeni u doba tehnologije i mi smo ti koji će oblikovati budućnost tehnologije, ali i oni koji će se morati nositi s njenim posljedicama. Stoga je važno da se aktivno uključimo u rasprave o tome kako tehnologiju koristiti koristan način, siguran i pravedan za sve“, rekao je Tarik Čolić, učesnik iz Mostara.

U sklopu ovog modula, učesnici su imali priliku na “Kafi sa…” razgovarati sa Jasminom Bešićem, generalnim direktorom Instituta za razvoj mladih KULT. Ova “Kafa sa…” ostaće im u sjećanju jer je bila vrlo korisna, informativna, emotivna i dodatno povezala ovu grupu. Budući omladinski lideri nakon ovog razgovora dobili su dodatnu motivaciju i želju da budu bolji i ustrajniji u ostvarenju svojih ciljeva.

Mi se radujemo narednom druženju sa našom UMiD ekipom, novim znanjima i utiscima!