Mladi iz cijele BiH ukazuju na problem zagađenosti zraka u Sarajevu

Zagađenost u glavnom gradu BiH, ali i drugim sredinama već danima je na najvišem nivou i bh. gradovi su među najzagađenijim u svijetu. U posljednih 7 dana kvalitet zraka u Sarajevu je tokom 6 dana bio opasan po zdravlje, a jedanput vrlo nezdrav, podaci su koje pokazuju mjerne stanice, dostupni na online platformi Eko akcije.

Indeks kvalitete zraka morao bi imati vrijednost između 0 i 50 kako bi bio dobar za zdravlje stanovništva. Samo 11. januara indeks je iznosio 486, a u posljednjih mjesec dana samo jedanput kvalitet zraka je bio u rasponu dobrom po zdravlje stanovništva.

Zbog svih ovih podataka, ali i očito zagađenog zraka mladi iz svih gradova iz BiH ukazali su na problem zagađenja u Sarajevu. Tokom modula Građanski aktivizam i volontiranje, obuke za omladinske lidere i liderice „Uči, misli i djeluj“, a koju provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podšku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH mladi iz cijele Bosne i Hercegovine izašli su na ulice i dijelili maske građanima koji ih nisu imali. Zanimljivo je da respiratornih maski nije bilo dovoljno u apotekama.

„Čim sam stigao u Sarajevo odmah sam osjetio problem o kojem bruji cijela Bosna i Hercegovina. Apelujem na nadležne u Sarajevu da se svim silama bore protiv ovog problema, na prvom mjestu zbog zdravlja stanovništva, a onda i zbog reputacije grada. Neka od rješenja koja predlažem su popularizacija električnih vozila, građenje zelenih površina i sadnja drveća kao i postavljanje strožijih uslova za tehničke preglede vozila“, izjavio je Nermin Topovičić iz Banja Luke, a njegov kolega Robert Ružnić iz Bihaća je dodao da mu je bila potrebna jedna šetnja kako bi osjetio koliko je zrak u Sarajevu drugačiji od bihaćkog i koliko mu je teže bilo disati.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo na snazi epizoda „Uzbuna“ koja između ostalog ograničava kretanje vozila s niskom EURO normom, zabranu korištenja čvrstih goriva i teških ulja, ali je neophodno da se svi građani uključe u rješavanje ovog problema, a mladi iz cijele BiH su učinili prvi mali korak.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...