Lokalne zajednice pokazale da mogu bolje! USAID i Institut im pomažu u tome

Trebinje je danas čistije zahvaljujući podršci USAID-a i Instituta za razvoj mladih KULT koja je pružena kroz inicijativu Snaga lokalnog.

Božo Morić je lokalni aktivista koji je predložio da se u njegovom gradu postavi 60 novih kanti za smeće. Akciju je nazvao simboličnim nazivom „Za čistije Trebinje“ i zaista nekoliko mjeseci nakon postavljanja kanti Trebinje je čistije, ljudi su zadovoljniji, a podršku pored građana su pružile i javne institucije, prije svega „Komunalno“ koje je preuzelo na sebe održavanje i pražnjenje kanti.

„Pored toga što danas nema smeća na ulici što pokazuje visoku svijest građana i potrebu za ovakvim akcijama, posebno sam ponosan što sam kao aktivista uspio uvezati lokalnu vlast, javnu instituciju i građane u jednu zajedničku akciju. Motivacije za daljnji rad ne nedostaje, te sada radimo na pokretanju pirče o biciklističkoj stazi u Trebinju“, izjavio je Božo Morić, nosilac lokalne akcije „Za čistije Trebinje“.

Koliko su ovakve akcije važne za lokalnu zajednicu, ali i USAID najbolje ilustruje posjeta Mikea Rossmana, USAID/Local Sustainability Office Director, Arjuna Taskera i Kenta Larsona, USAID/Acting Mission Director.

 

 

 

USAID i Institut su pored akcije „Za čistije Trebinje“ podržali i akciju iz oblasti kulture, zahvaljujući kojoj je adekvatno zbrinuti i zaštićeno preko 70.000 knjiga. Milosava Supić-Vuković, direktorica Gradske biblioteke Trebinje bila je zabrinuta za budućnost knjiga najveće i matične biblioteke Istočne Hercegovine. Njena energija i posvećenost poslu koji obavlja prepoznati su kroz inicijativu Snaga lokalnog, iz čijeg fonda je izdvojeno oko 15.000 KM za potpunu adaptaciju unutrašnjosti biblioteke. Zahvaljujući ovoj adaptaciji danas najmlađi posjetitelji imaju svoj kutak i prostor za čitanje, a biblioteka od svog osnivanja nije izgledala ljepše.

IMG 9088

„Izražavam veliku zahvalnost USAID-u i Institutu koji su prepoznali našu instituciju kao partnera i pružili nam podršku u obnovi enterijera biblioteke. Sve je bilo veoma brzo i korektno i još uvijek ne mogu vjerovati da smo dobili ovako značajnu podršku koja je započela razgovorom sa predstavnicima inicijative Snaga lokalnog na trgu u Trebinju, nedaleko od biblioteke“, kazala je Milosava, ne krijući oduševljenje posjetom delegacije upravo Narodnoj biblioteci Trebinje.

Delegacija Localworks tima iz Washingtona boravila je u posjeti regiji, a Bosna i Hercegovina je bila njihova posljednja stanica prije povratka u SAD. Istakli su veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima, ali svi zajedno svjesni da je potrebno još ulaganja i strpljenja kako bi lokalne zajednice prepoznale vlastite potencijale i kapacitete te zajednički usmjerili energiju u rješavanje problema s kojima se suočavaju građani.

„Veliko nam je zadovoljstvo da smo upriličili posjetu upravo Trebinju i što smo imali priliku upoznati sjajan tim Narodne biblioteke, ali i inspirativnog lokalnog aktivistu Božu Morića. Izražavam zahvalnost na gostoprimljivosti i upućujem čestitke za provedene aktivnosti“, izjavio je Mike Rossman, USAID/Local Sustainability Office Director.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...