Izgrađen gljivarnik za porodicu Bilić iz Maglaja

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT uz podršku Fondacije za osnaživanje žena u BiH porodici Bilić iz Maglaja pružili su šansu za dostojan život nakon strašnih majskih poplava.

Završena je gradnja gljivarnika koji će Sabiri Bilić i njenoj porodici biti jedini izvor prihoda. Tokom majskih poplava porodici Bilić dom je potpuno uništen. Ostali su tada bez jedinog izvora prihoda – šupe u kojoj je Sabira uzgajala gljive. Uništene su i industrijske mašine za tapaciranje, koje je njen suprug Safet dobio kao otpremninu nakon što je lokalna fabrika u kojoj je radio prestala sa radom. Ova pomoć Instituta za razvoj mladih KULT porodici Bilić mnogo znači, kaže Safet Bilić: “Uz pomoć Instituta obnovljena nam je zgrada gdje ćemo ponovo uzgajati gljive. Nadam se, ako Bog da, da ćemo se proširivati i dalje“. Safet, supruga Sabira i dvoje maloljetne djece žive, kaže, doslovno od danas do sutra. Djeca se školuju, a on i supruga su na birou. Oboje nezaposleni. Zbog zdravstvenih problema Sabira je u bolnici u Tešnju, što je dodatno zakomplikovalo ionako tešku situaciju. „Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Fondacije za osnaživanje žena je porodici Bilić uradio rekonstrukciju jednog objekta koji će im od danas služiti kao jedini izvor prihoda, u kojem će oni uzgajati gljive. Majka porodice Bilić se time bavila i prije majskih poplava, ali kako su poplave uništile taj objekat, mi smo im ponovo napravili isti. Institut za razvoj mladih KULT se od maja aktivno bavio adaptacijom porodičnih kuća koje su bile dijelom ili potpuno uništene. Porodica Bilić jedna je u nizu porodica kojima je Institut pomogao“ – istakla je Mirela Ajanović, projektna koordinatorica Instituta.

rsz gljivarnik 1

Prije poplava porodica Bilić živjela je u općinskoj baraci. Nakon poplava, dobri ljudi ovoj porodici su pomogli izgraditi kuću. U gradnji je učestvovao i Institut za razvoj mladih KULT uz podršku donatora. „Kao dio iste inicijative, porodici Bilić ćemo donirati i 70 briketa sa gljivama, te tako podržati porodični mali biznis i pružiti im šansu za dostojan život“ – dodala je Mirela Ajanović, projektna koordinatorica Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...