Institut za razvoj mladih KULT podržava inicijativu Vlade FBiH za subvencioniranje zapošljavanja mladih bez radnog iskustva i samozapošljavanje

Institut za razvoj mladih KULT, u sklopu inicijative „Poslovni prostor BH“, snažno podržava inicijativu Vlade FBiH za subvencioniranje zapošljavanja mladih bez radnog iskustva i samozapošljavanje, kao i sve slične inicijative koje za cilj imaju više zaposlenih mladih i, u konačnici, poboljšavanje položaja mladih u našoj zemlji. U okviru inicijative urađen je i video Teret (doprinosi) kojim želimo prikazati koliko opterećenje poslodavcima predstavljaju doprinosi.

https://youtu.be/CE4FY3VqRmM

Objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvenciju za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja koju je Vlada FBiH donijela krajem 2015. godine. Ova Uredba jedna je od mjera Akcionog plana za realizaciju reformske agende Federacije BiH. Na ovaj način Vlada Federacije BiH nastoji potaknuti zapošljavanje u proizvodnim privrednim subjektima, ali i poduzetničku aktivnost kod uglavnom mladih osoba, te doprinijeti rješenju problema nezaposlenosti o čijoj ozbiljnosti govori broj od više od pola miliona nezaposlenih u našoj zemlji.

Mjerom se projicira zapošljavanje od oko sedam do osam hiljada osoba, i to zapošljavanjem mladih bez ili sa godinom radnog iskustva i poticanje samozapošljavanja mladih. Radi se o ukupnom iznosu subvencije od 50 miliona KM, odnosno do sada najvišem iznosu koji se izdvaja za poticanje zapošljavanju i samozapošljavanju.

Za očekivati je da će ova mjera imati dobre rezultate, obzirom da se subvencija daje za prvu godinu radnog staža nezaposlene osobe, uz obavezu poslodavca da primljenog uposlenika u radnom odnosu zadrži i narednu godinu bez subvencije, odnosno uz obavezu da za uposlenika plaća platu i doprinose. Time uposlenik ima priliku steći radno iskustvo ali i vrijednim radom i trudom stvoriti priliku za produženje radnog odnosa kod poslodavca.

Ono po čemu se ova mjera razlikuje u odnosu na javne pozive poticanja zapošljavanju Federalnog zavoda za zapošljavanje iz prethodnih godina jeste to što su korisnici sredstava poslodavci iz oblasti proizvodnih djelatnosti, a ne djelatnosti iz oblasti trgovine, ugostiteljstva ili priređivanja igara na sreću, niti javna preduzeća i ustanove.

Poslodavac može zaposliti nezaposlene osobe u životnoj dobi od 15 do 30 godina bez radnog staža u zvanju za koji su se obrazovale. Korisnici sredstava za samozapošljavanje su nezaposlene osobe životne dobi od 18 ili više godina koji su registrovali društvo sa ograničenom odgovornošću ili obrt nakon što je Uredba stupila na snagu. Subvencija se daje poslodavcu na ime refundiranja obaveza po osnovu doprinosa na najnižu plaću u FBiH, najniže plaće u FBiH i poreza na dohodak novozaposlenih ili osoba koje se same zapošljavaju.

Institut za razvoj mladih KULT podržava ovakvu mjeru kao dobar početni korak u kreiranju i realizaciji dugoročnih mjera zapošljavanja mladih. Institut će u budućnosti zagovarati da se po sličnom principu donese Zakon o poticanju zapošljavanja u FBiH. Sve po uzoru na susjednu Hrvatsku koja je 2012. godine donijela ovakav Zakon. 

 

Prijava se vrši podnošenjem zahtjeva na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje http://www.fzzz.ba/vijesti/uredba-subvencioniranje-zapoljavanja-mladih-bez-radnog-iskustva-i-samozapoljavanja. Nakon izvršene elektronske  prijave isprintan obrazac zahtjeva sa pratećom dokumentacijom, koja  je navedena u obrascu zahtjeva, dostavlja se nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje, lično ili  putem pošte. Poziv je otvoren do utroška sredstava.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...