Info-tačka

Tri su dijela ovog projekta i to:

Info-tačka za mlade, vršnjačka edukacija i interaktivna metoda Zaplovimo zajedno.

Info tačka za mlade svečano je otvorena 30. septembra 2010. godine i na Ilidži se nalazi u Centru za mlade SPAJALICA. Ona pruža mladima koji je posjete mnoštvo informacija (o seksualno-reproduktivnom zdravlju, ali i stipendijama, volonterstvu, odnosno temama koje su im zanimljive), na njima pristupačan, i što je najbitnije, kreativan način. Na Info-tačci nalazi se posebna kutija u koju se mogu ubaciti i postaviti anonimna pitanja, na koja će odgovarati vršnjački edukatori/ce u saradnji sa stručnim osobama iz Doma zdravlja Ilidža. Odgovori će biti postavljeni na vidnom mjestu na Info-tački, tako da će svi zainteresirani, odnosno i oni mladi ljudi koji nisu smjeli da postave pitanje, moći dobiti informacije. Važan dio Info-tačke jeste savjetodavna uloga vršnjačkih edukatora/ca, koji će biti pristupačni za bilo kakva pitanja ili razgovor dva puta sedmično.

 

Vršnjačka edukacija sastoji se od organiziranih obuka u srednjim školama na području općine Ilidža (Četvrta gimnazija i Srednja grafičko-tehnička škola). Također se jedanput mjesečno organizira nešto obimnija i duža radionica za one najzainteresiranije, koji žele postati vršnjačkim edukatorima/cama. Teme koje će biti obrađene jesu seksualno-reproduktivno zdravlje, kontracepcija, pubertet i sl.

Interaktivna metoda Zaplovimo zajedno možda je najzanimljiviji dio ovog projekta. Radi se o metodi u kojoj za vrlo kratko vrijeme može biti uslužen veliki broj učesnika/ca, na način što učesnici/e obilaze pet stanica s različitim temama, tako što su podijeljeni u pet grupa, s tim da svaka grupa posjeti svaku stanicu metodom kruženja.

Njemačko društvo za tehničku saradnju (GTZ), u saradnji s lokalnim nivoima vlasti (Općina Ilidža), domovima zdravlja (Dom zdravlja Ilidža) i lokalnim udruženjima (KULT) provodi Omladinski zdravstveni projekt.

KULT ima predstavnike u Savjetodavnom odboru UNFPA (Youth Advisory Panel), Darko Soldat i Igor Roić. Osnovni zadatak Savjetodavnog odbora je davanje prijedloga, savjetovanje i zagovaranje na državnom nivou u oblastima u kojima UNFPA djeluje. Osim toga Savjetodavni odbor ima za cilj podizanje svijesti o važnosti edukacije u oblasti sekusalnog i reproduktivnog zdravlja mladih u BiH, rodne/spolne jednakopravnosti i razvoja populacijskih strategija, kao i uvođenje predmeta seksualnog i reproduktivnog zdravlja u škole.

Promotivni spot za info-tačku možete pogledati ovdje.

U medijima:

Može li se zaraziti HIV-om od uboda igle?, Love Karavan

– Međunarodni dan kontracepcije, Love Karavan

– Kako se ne mogu inficirati HIV-om?, Love Karavan

 

Donatori i partneri:

Info-tačka za mlade otvorena je uz podršku Njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ) u okviru Omladinskog zdravstvenog projekta, te Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Info-tačka za mlade podržana je i od Općine Ilidža, uz partnerstvo s Domom zdravlja na Ilidži.

Rad info-tačke podržava i UNFPA.

 

Kontakt:

Info-tačka za mlade otvorena je za tebe u sljedećim terminima:

utorak i subota: od 15 do 17 sati

Info-tačka nalazi se u Obrzaovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA.

Za više informacija kontaktiraj: kenad.osmanovic@kultbih.org.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...