Gornja Koprivna: Možemo sve ako djelujemo kao zajednica!

Tišinu između dva školska zvona koja označavaju početak i kraj časa u Osnovnoj školi „Gornja Koprivna“, u istoimenoj cazinskoj mjesnoj zajednici, katkad prekida dječija graja koja dopire iz dvorišta. To na novom igralištu jure, na klackalicama klackaju, na vrtuljku se okreću i niz tobogan spuštaju djeca predškolskog uzrasta.

Čim zvono označi kraj nastave, pridružuju im se i đaci ove škole. Niko nije prestar za igru. Ipak, ne radi se tu samo o igri. U centralnom dijelu igrališta je veliki okrugli sto koji zajedno sa pokretnom tablom i pet metalnih klupa čini vanjsku učionicu.

Iz potrebe za održavanjem nastave u vanjskom ambijentu rodila se ideja o vanjskoj učionici, kaže Amela Memić, 35-ogodišnja nastavnica bosanskog jezika i bibliotekarka u školi. Amela je bila na čelu tima prosvjetnih radnika i roditelja koji su ove godine ideju pretvorili u djelo.

Razmišljajući o potrebama drugih, Amela je zaključila da bi osim vanjske učionice bilo jako korisno izgraditi i dječije igralište, obzirom da se u ovoj školi održava i nastava za djecu predškolskog uzrasta.

Sama mjesna zajednica, koja je od grada Cazina udaljena osam kilometara, prema popisu stanovništa iz 2013. godine broji tri hiljade stanovnika. Još toliko bilo je u okolnim selima koja gravitiraju ovoj školi. Bilo, kažemo, jer je iseljavanje stanovništva u posljednjih nekoliko godina uzelo maha i u ovom krajiškom mjestašcu.

Jedan od dvojice Amelinih sinova danas je jedini đak iz sela Toromani u svom razredu. Prošle godine je imao još dvojicu drugova, no oni su sa svojim porodicama, u međuvremenu, odselili. Graja koja dopire sa dječijeg igrališta zbog toga ima i svoju simboličku vrijednost – ona podsjeća da još uvijek ima djece, a dok ima djece ima i ognjišta, ima i doma.

Upravo ljubav prema domu i domovini Amela navodi kao glavni motiv svog aktivističkog angažmana, u kojem je izgradnja igrališta jedna u nizu uspješno okončanih akcija i projekata. Prošle godine je vodila akcije obnavljanja i opremanja školske biblioteke.

Neki od projekata koje je smislila ugledali su svjetlo dana uz podršku nevladinih fondacija, no bilo je i onih koji su realizirani samo zahvaljujući donacijama i angažmanu lokalne zajednice.

Izgradnja vanjske učionice i dječijeg igrališta u dvorištu Osnovne škole „Gornja Koprivna“ rezultat je kombinacije ta dva modela. Akcija je finansijski podržana sa 8.811,50 KM od inicijative Snaga lokalnog, a ogroman doprinos dala je i čitava lokalna zajednica.

Od tima nastavnog osoblja i menadžementa škole, preko roditelja, lokalnih poduzetnika, civilnih udruženja, vjerske zajednice (džemata) i mještana koji žive u dijaspori, do gradske uprave, svi su učestvovali kada i koliko su mogli, naglašava Amela. Ova akcija je pokazala, kaže ona, da možemo sve ako djelujemo kao zajednica.

Amela ovdje ne planira stati. Najmlađi su dobili igralište, a škola učionicu za izvođenje nastave na otvorenom, no još mnogo problema u zajednici treba riješiti.

Mladi nemaju prostora za druženje, niti udruženja koje bi ih okupljalo i motiviralo da rade, dok mnogo ljudi treće životne dobi nema nikog da brine o njima, objašnjava Amela i predlaže rješenje: volonterski programi, koje bi mogla provoditi čak i škola, mogli bi se fokusirati na pomoć starijim osobama.

Ovaj kraj je poznat po brendiranom kestenu i kestenovom medu, ali taj, kao i potencijali za razvoj seoskog turizma, premalo su iskorišteni, smatra ona.

Pametan smo narod, trebamo svoje znanje i potencijale iskoristiti da pomognemo drugima, govori ova magistrica komparativne književnosti i bibliotekarstva, rođena Zavidovićanka, koja već deset godina živi u Krajini.

Zbog svoje vezanosti za dom i porodicu, priznaje, u početku joj je bilo teško priviknuti se na novu sredinu. Ipak, sada već ima svoj dom u Krajini, te porodicu, supruga i dvoje djece, zbog čega joj je posebno žao kada god neko iz njenog komšiluka ili radnog okruženja odluči da napusti svoj dom i ode u inostranstvo. 

Trebamo da shvatimo šta je to dom i domovina i da naučimo cijeniti ono što imamo, ovdje ostavljamo ono što mislimo da ćemo tamo negdje naći – zaključuje Amela uz poruku svima onima koji će pročitati ovu priči: Iskoristite svoje sposobnosti, svoje znanje, poboljšajte svojim radom i trudom nečiji život. Jer život je kao bumerang, uvijek nam se vrati ono što uradimo.

Izradu vanjske učionice i igraonice podržala je Inicijativa Snaga lokalnog koju implementira, uz podršku USAID-a, Institut za razvoj mladih KULT. Stavovi izneseni u ovom tekstu nisu i ne mogu biti smatrani stavovima USAID-a ili Instituta za razvoj mladih KULT, već isključivo autora.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...