Certifikati i potvrde za treću generaciju stručnih saradnika/ca za rad sa mladima

Polaznici/ce Obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima,  nakon završene obuke i testiranja, u Sarajevu su 11.12.2017. godine  primili certifikate i potvrde. Zvanje stručnog saradnika/ce za rad sa mladima dobilo je novih trinaest osoba iz dvanaest različitih lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine.

Riječ je o trećoj generaciji stručnih saradnika/ca za .rad s mladima. Za sve polaznike organizovano je polaganje ispita, a najboljim su uručeni i certifikati.

. godine

 

Stručni saradnici/e za rad s mladima, ili popularnije omladinski radnici/ce, su osobe koje pružaju osmišljenu i planiranu podršku mladima u procesu razvoja i osamostaljivanja na način da im pomažu u društvenom i ličnom razvoju kako bi postali aktivni članovi/ce zajednice. Na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT zanimanje stručnog saradnika/ce za rad s mladima uvršteno je u klasifikaciju zanimanja Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. 

Tokom obuke polaznici/ce su imali priliku učiti i dijeliti svoja iskustva u područjima organizacijskih vještina, socijalnih kompentencija za rad s mladima, vještinama javnog zagovaranja, modelima i tipovima omladinskog rada u Bosni i Hercegovini i šire, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, te legislativi za rad s mladima i u području volontiranja. 

Polaznik obuke, Miloš Blagojević, iz Banja Luke nije krio svoje zadovoljstvo govoreći kako je obuku shvatio vrlo ozbiljno, te da sve naučeno planira koristiti u svom radu s mladima u svojoj zajednici, ali i kao sekretar Omladinskog savjeta Republike Srpske. Istako je kako ga neformalno obrazovanje ohrabruje da bude bolji lider mladima sa kojima radi, ali i motivira kao roditelja. 

Ovo je treća generacija stručnih saradnika/ca za rad s mladima sa kojima Institut radi u cilju što većeg broja kvalitetnih i aktivnih profesionalaca u omladinskom radu u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je podržati ljude koji direktno rade s mladima u omladinskim organizacijama i organizacijama koje se bave mladima, ali i u drugim organizacijama i institucijama kako bi na taj način unaprijedili i položaj mladih u svim dijelovima BiH. 

certifikati sluzbenici -  2017

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...