Bh. privreda ne može bez finansijske podrške

Istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT, rađeno u okviru inicijative „Poslovni prostor BH“, pokazalo je pad izdvajanja za poticaje privredi u 2014. u odnosu na 2013. godinu. Naime, u prethodnoj  godini iz budžeta je za privredu izdvojeno 63.369.530 KM manje u odnosu na 2013. godinu. Tim povodom, danas je u Sarajevu održan okrugli sto na temu „Budžetski poticaji i perspektivne grane privrede u BiH“, koji je organizovao Institut za razvoj mladih KULT, a kome su  prisustvovali predstavnici udruženja privrednika,  relevantnih državnih institucija i nevladinih organizacija.

Rusmir Pobrić, voditelj projekta „Poslovni prostor BH“ predstavio je rezultate istraživanja o dodijeli poticaja privredi. „Nakon podataka koji su javnosti prezentirani u junu ove godine, a koji pokazuju značajan pad izdvajanja za privredu, urađeno je i istraživanje među privrednicima i predstavnicima struke koje je pokazalo neusaglašenost načina izdvajanja poticaja i strateških opredjeljenja države prema perspektivnim granama privrede. Naime, perspektivne grane privrede poput drvne industrije, IT sektora, te turizma ostale su uskraćene za budžetske poticaje dok istovremeno grane privrede za koje se najviše izdvaja ne bilježe značajnije rezultate“ – istakao je Rusmir Pobrić iz Instituta za razvoj mladih KULT. 

Bh. privredi,  s aspekta dodijele poticaja, zaključili su danas učesnici okruglog stola, potreban je prije svega strateški pristup i ulaganje u perspektivne grane privrede koje bi rezultiralo otvaranjem novih  radnih mjesta. Učesnici su se složili da bi trebalo dugoročno raditi na transparentnosti dodijele poticaja, uz utvrđivanje odgovornosti, kako onih koji koriste poticaje tako i institucija koje ih dodjeljuju. Posebno je istaknuto da je neophodna, pored transparentnosti, učinkovita promocija javih poziva za dodjelu poticaja. Sve u cilju stvaranja kulture apliciranja za poticaje i stvaranje novih preduzetničkih generacija. Bh. privreda bi se značajnije razvijala, složili su se učesnici okruglog stola, ukoliko bi se prilikom kreiranja i implementacije programa dodijele poticaja  vršila analiza stanja, planiranje sa širim krugom aktera, te izvršila procjena učinka izdvojenih sredstava.

2 copy

3 copy

 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...