Koliko znamo o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti?

Već nekoliko godina u Bosni i Hercegovini i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao dan podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut neumorno doprinosi obilježavanju Narandžastog dana i već deceniju organizira različite aktivnosti s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, slanja poruka podrške žrtvama, podizanja svijesti o načinima i značaju prijave nasilja te širenja znanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu.
Svjesnost o sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama te o rodnoj ravnopravnosti je od izuzetne važnosti u radu s mladima, kako bi se formirali stavovi, prepoznalo, reagovalo i preveniralo nasilje te kreiralo bolje, sigurnije i ravnopravnije okruženje za zajednicu.
Ovomjesečni Narandžasti dan Institut za razvoj mladih KULT obilježio je s omladinskim radnicima, na nedavno održanom drugom modulu obuke, kvizom pod nazivom “Koliko znate o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti?”.
Ko je bila Adela Behr?, Po kome je nazvana Mis Irbina ulica?, Kako se zvala prva žena režiserka igranih filmova u BiH? – samo su neka od pitanja na koja su omladinski radnici imali priliku dati odgovore ali i naučiti nešto novo.
Ovaj kviz bio je savršena prilika za povezivanje učesnika, ali istovremeno i šansa za razmjenu znanja i učenje. U Bosni i Hercegovini su živjele i danas žive žene o čijim postignućima treba učiti i ta znanja prenositi budućim generacijama. U toku kviza, polaznici su imali priliku čuti najistaknutija ženska imena ali i historijske promjene kojima su doprinijele upravo žene.
A ukoliko i vi želite testirati svoje znanje, uradite #ŽeneBiH KVIZ.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *