Javni poziv za lokalne građanske inicijative – Pokreni lokalnu inicijativu za mlade i sa mladima!

POZADINA JAVNOG POZIVA

Javni poziv se objavljuje u okviru projekta “Smislimo, kreirajmo i usvojimo politike prema mladima“ kojeg finansira Evropska unija a implementira Institut za razvoj mladih KULT (u daljem tekstu Institut) u partnerstvu sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO), Vijećem mladih Federacije BiH, Mrežom omladinskih centara za animiranje, razvoj i trening Republike Srpske (M.O.C.A.R.T.) i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH. Ova inicijativa je usmjerena na podršku mrežama omladinskih organizacija civilnog društva i unapređenju njihove saradnje na polju mladih, kao i EU integracijama. Jedan od ciljeva je olakšavanje i institucionalizacija saradnje između vlasti i omladinskih organizacija, s posebnim akcentom na one koje vode mlade žene i pripadnici marginaliziranih grupa.

Na tom putu će se raditi na razvijanju i usvajanju politika prema mladima te stvarati okruženje pogodno za učešće mladih i omladinskih organizacija u procesima odlučivanja. Kroz ovaj program podržat će se mreže mladih, omladinske organizacije i organizacije koje rade sa mladima kako bi bili osnaženi za bolje upravljanje projektima i aktivnostima te učešće u odlučivanju.

Pozivaju se nevladine organizacije registrirane na bilo kojem nivou u Bosni i Hercegovini da dostave svoje prijedloge inicijativa u okviru ovog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku projektima omladinskih organizacija i organizacija koje rade sa mladima u BiH. Krajnji korisnici su mladi ljudi, s naglaskom na djevojke i marginalizirane mlade, koji će učestvovati na događajima koji će se organizirati diljem BiH, kao i aktivisti koji će biti osnaženi i djelovati u svojoj lokalnoj zajednici.

Lokalna građanska inicijativa je akcija, aktivnost građana usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive. U građanske aktivnosti mogu se uključiti svi građani pojedinačno ili zajednički, a sve sa ciljem ukazivanja na konkretne probleme, rješavanje problema ili odgovaranja na potrebu koja postoji u njihovoj zajednici.

Zagovaranje je fundamentalni i dugotrajni proces u demokratskom društvu kojim se nastoji utjecati na donositelje odluka da promjene sadržaj političkih odluka, a radi ostvarenja opće-društvenih ciljeva i prava, poboljšanja kvalitete života kompletnog društva ili specifičnih društvenih grupa. U tom procesu, zagovornici koriste različite strategije poput lobiranja, aktivizma, inicijativa, kampanja javnog mnijenja, pisanja dopisa i održavanja sastanaka s donositeljima odluka. Zagovaranje je korištenje formalnog procesa koji donosi „službenu promjenu“ koja je dugotrajnija; stoga je bitno dobro upoznati proces donošenja odluka na koji se želi utjecati.

Javni poziv se provodi kroz dva LOT-a:

  • LOT I – LOKALNE INICIJATIVE ZA UMREŽAVANJE I PARTNERSTVA
  • LOT II – ZAGOVARAČKE LOKALNE INCIJATIVE

LOT I  – LOKALNE INICIJATIVE ZA UMREŽAVANJE I PARTNERSTVA

Ova komponenta nastoji podržati omladinske organizacije i organizacije koje rade sa mladima u cilju osnaživanja međusobne saradnje i sinergije kako bi se adresirali zajednički problemi i potrebe mladih. Također, okupljanjem različitih organizacija, inicijative će stvoriti čvrstu mrežu koja može zagovarati i provoditi rješenja za pitanja mladih u lokalnim zajednicama.

Iznos granta: do 1.955.00 KM po inicijativi.

Kroz ovu komponentu bit će podržano 20 lokalnih inicijativa.

Eliminatorni kriteriji za provedbu inicijative:

  • aplikant mora biti omladinska organizacija, organizacija koja radi sa mladima registrirana u Bosni i Hercegovini;
  • Rješenje o registraciji ili izvod iz registra (dokument ne smije biti stariji od godinu dana), te uvjerenje o poreskoj registraciji (ID broj);
  • potpune i tačne kontaktne podatke odgovorne najmanje tri člana neformalne grupe – ukoliko se prijavljuje neformalna grupa;
  • maksimalan iznos traženih sredstava ne prelazi 1.955,00 KM;
  • aplikant je dostavio budžet projekta na obrascu OBR-GRB;
  • aplikant je dostavio popunjen obrazac okolišna provjera/lista za provjeru usklađenosti projektnih aktivnosti sa zahtjevima u vezi sa zaštitom životne sredine.
  • inicijativa mora uključiti najmanje 2 partnera (omladinska organizacija, organizacija koja radi sa mladima ili neformalnu grupu mladih )
  • sve predložene aktivnosti moraju biti provedene na teritoriji Bosne i Hercegovine;
  • sve predložene aktivnosti se moraju provesti najkasnije do 31.12.2024. godine;
  • svrha inicijative mora biti usmjerena na rješavanje problema i potreba mladih u zajednici;
  • nije dozvoljena kupovina opreme;
  • dostavljena je sva dokumentacija koja je u pozivu navedena kao obavezna.

Pored navedenih kriterija (bodovni kriteriji):

  • poželjno je da organizaciju/neformalnu grupu vodi djevojka ili pripadnik marginalizirane grupe mladih;
  • predložena inicijativa može biti priprema za osnivanje novih omladinskih organizacija;
  • poželjno je da predložena inicijativa ima i zagovarački aspekt.

LOT II  – ZAGOVARAČKE LOKALNE INCIJATIVE

Ova komponenta nastoji unaprijediti provedbu mehanizama propisanih zakonima o mladima u BiH (Zakon o mladima FBiH, Zakon o omladinskom organiziranju RS, Zakon o mladima Brčko distrikta BiH) te snažnije uključiti mlade u procese donošenja odluka.

Iznos granta: do 2.151,41 KM po inicijativi.

Kroz ovu komponentu će biti podržano 5 lokalnih inicijativa.

Eliminatorni kriteriji za provedbu inicijative:

  • aplikant mora biti omladinska organizacija ili koja radi sa mladima registrirana u Bosni i Hercegovini;
  • Rješenje o registraciji ili izvod iz registra (dokument ne smije biti stariji od godinu dana), te uvjerenje o poreskoj registraciji (ID broj);
  • maksimalan iznos traženih sredstava ne prelazi 2.151,41 KM;
  • aplikant je dostavio budžet projekta na obrascu OBR-GRB;
  • aplikant je dostavio popunjen obrazac okolišna provjera/lista za provjeru usklađenosti projektnih aktivnosti sa zahtjevima u vezi sa zaštitom životne sredine.
  • sve predložene aktivnosti moraju biti provedene na teritoriji Bosne i Hercegovine;
  • sve predložene aktivnosti se moraju provesti najkasnije do 31.12.2024.godine;
  • predložena inicijativa mora sadržavati zagovaračke aktivnosti;
  • nije dozvoljena kupovina opreme;
  • dostavljena je sva dokumentacija koja je u pozivu navedena kao obavezna.

Pored navedenih kriterija (bodovni kriteriji):

  • poželjno je da organizaciju vodi djevojka ili pripadnik marginalizirane grupe mladih;
  • predložena inicijativa može biti uspostavljanje i provedba mehanizama propisanih zakonima o mladima;
  • predložena inicijativa može imati aktivnosti kojima se mladi uključuju u procese odlučivanja;
  • predložena inicijativa može biti uspostavljanje, razvoj i unaprjeđenje institucionalnih mehanizama usmjerenih ka boljem položaju mladih.

Tehničke informacije

Tehničke informacije kao i svi  obavezni obrasci (ID broj Rješenje o registraciji, obrazac budžeta projekta OBR-GRB, obrazac okolišna provjera/lista) dostupni su na online platformi za upravljanje grantovima na linku: https://s.mladi.org/obrasci_jp_23.05.0-N2.1-48.

Važni datumi za apliciranje:

  1. Rok za predaju inicijativa je 31.7.2024. godine do 23.59 sati. Aplikacije i tražena dokumentacija moraju biti napisane na jednom od službenih jezika i pisama BiH. Aplikacije moraju biti popunjene elektronski.
  2. Odobravanje inicijativa i potpisivanje ugovora sa organizacijama je planirano najkasnije do 2.9.2024. godine.
  3. Inicijative podržane kroz ovaj javni poziv mogu trajati u periodu od 2.9.2024. do 31.12.2024. godine.
  4. Rok za predaju završnih narativnih i finansijskih izvještaja je 31. januar 2025. godine.

KAKO SE PRIJAVITI?

Prijedlog inicijative dostavlja se isključivo u elektronskoj formi dostupnoj na linku: https://s.mladi.org/jp_23.05.0-N2.1-48 najkasnije do 31.07.2024. godine do 23.59 sati.

Kako bismo odgovorili na sva pitanja organiziramo online informativnu sesiju 19.7.2024. u 15.00h. Za informativnu sesiju se možete registrirati putem ZOOM LINK najkasnije dan prije održavanja info sesije.

Dodatne informacije o uslovima za apliciranje za grantove i Javnom pozivu možeš dobiti i putem maila anel.hotic@mladi.org (subject/predmet:UPIT O JAVNOM POZIVU – LOT 1/2) ili broja telefona 033 778 762.

Nepotpune aplikacije, aplikacije koje ne budu dostavljene na navedeni način, kao i aplikacije na neodgovarajućim obrascima neće biti uzete u razmatranje. Obavijesti o statusu aplikacije komunicirat će se prema aplikantima putem email adrese navedene u prijavnom obrascu.

EVALUACIJA PRISTIGLIH PRIJEDLOGA

Nakon što komisija ocijeni pristigle prijedloge, svi aplikanti će biti informirani o ishodu procjene prijedloga inicijative. Aplikanti čiji prijedlozi inicijative budu pozitivno ocijenjeni ulaze u fazu pregovora o dodjeli granta.

U fazi pregovora komisija i aplikant će usaglasiti prijedlog inicijative, naročito dijelove koji se odnose na isporuke, monitoring i evaluaciju inicijative. Komisija ima pravo tražiti dodatna pojašnjenja i dokumente uz prijedlog inicijative i podržati razvoj predloženih mjera i aktivnosti.

Obavijest o pozitivnoj ocjeni projektnog prijedloga ne znači nužno da će doći do potpisivanja ugovora niti da će inicijativa biti finansirana. Potpisivanjem ugovora o dodjeli granta uređuju se međusobni odnosi saradnje te prava i obaveze obje ugovorne strane.

Institut se obavezuje da će sve prikupljene podatke i dokumentaciju dostavljenu u okviru apliciranja na Javni poziv koristiti isključivo za obradu granta.

Dokument Javnog poziva dostupan je OVDJE.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviPozivi za suradnju

JAVNI POZIV INSTITUCIJAMA VLASTI DA SE PRIJAVE ZA PODRŠKU U IZRADI I PROVEDBI POLITIKA PREMA MLADIMA U BIH

Institut za razvoj mladih KULT, Mreža omladinskih centara za animiranje, razvoj i...

Javni poziviZaposli se

Konkurs: Finansijski službenik/ca u Odjelu za finansije, jedna pozicija (01.09.0-N2.1-41896)

Institut za razvoj mladih KULT, na osnovi ukazane potrebe, raspisuje konkurs za...

Javni pozivi

Otvoren poziv za prijave: Aktivni građani Trebinja – snaga lokalne zajednice!

Želite li biti glas svoje zajednice? Da li vas zanima kako se...