Opština Istočna Ilidža priprema novu Omladinsku politiku

Oko 42% mladih opštine Istočna Ilidža otišlo bi u inostranstvo zauvijek, 39% bi otišlo na duže vrijeme kada bi im se za to pružila prilika, a 14% ih je poduzelo i konkretne korake za odlazak iz zemlje, pokazali su rezultati istraživanja koje je realizovao Institut za razvoj mladih KULT za potrebe izrade Omladinske politike Opštine Istočna Ilidža, a koji su predstavljeni na sastanku radne grupe koja je formirana za izradu Omladinske politike.

Opština Istočna Ilidža kontinuirano usvaja i sprovodi omladinske politike, te na taj način nastoji kreirati mladima sa ovog područja što bolji životni ambijent, te spriječiti masovne odlaske mladih.

Razlozi zbog kojih je ovoliko mladih spremno napustiti domove su rad u inostranstvu (60%), radi studija bi otišlo 51% mladih, a radi trajnog nastanjivanja u inostranstvu odselilo bi 58% mladih.

Kako su pokazali rezultati istraživanja, oko 15% mladih opštine Istočna Ilidža obrazovni sistem napušta nakon četverogodišnje srednje škole, odnosno, ne upisuju  fakultet ili višu školu.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi za 2016. godinu, stopa nezaposlenosti mladih Republike Srpske, u dobi između 15 i 24 godine iznosi 52,3%., a prema rezultatima istraživanja 68% mladih je u većoj ili manjoj mjeri zaposleno izvan svoje struke.

Više od polovine mladih opštine Istočna Ilidža direktno ili indirektno svjedoči podmićivanju ili kupovini radnog mjesta.

Većina mladih rado bi pokrenula vlastiti biznis, ali im je za to potrebna podrška od samog početka.

Postotak mladih koji su se uspjeli stambeno osamostaliti je tek oko 6%., dok ih čak 87%, živi u stanu ili kući koji su u vlasništvu njihovih roditelja.

istocna ilidza2 analiza

Mladi su uglavnom vrlo nezadovoljni i podrškom lokalnih vlasti u kreiranju sportskih sadržaja, a zabrinjavajući je podatak da 8% mladih jednom sedmično posjećuje kladionice/kockarnice, 9% ih to radi tri do pet puta sedmično, a 7% svaki dan.

Osnovni cilj istraživanja je prikupljanje informacija o položaju i problemima mladih kako bi se izradio dokument Omladinske politike opštine Istočna Ilidža, a u skladu sa Zakonom o omladinskom organizovanju Republike Srpske. Izrada Omladinske politike već je počela, adnosi se na period 2018. – 2022. godina.

Omladinska politika predstavlja dokument koji Republika Srpska i jedinice lokalne samouprave donose u cilju poboljšanja položaja i rješavanja utvrđenih problema mladih u Republici Srpskoj. To je dokument sa jasno definisanim programskim ciljevima, mehanizmima i rokovima za njihovu realizaciju, odgovornim institucijama i organizacijama, partnerima, te neophodnim finansijskim sredstvima i njihovim izvorima, a u skladu sa jasno definisanim oblastima od interesa za mlade.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...