Prvih deset matchinga na servisu Volontiraj.ba

U ovom trenutku na servisu volontiraj.ba ostvareno je deset uparivanja/matchinga između udruženja i društveno odgovornih preduzeća.

Servis volontiraj.ba nastao je kao produkt inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“ koju, uz finansijsku podršku Evropske unije, provodi Institut za razvoj mladih KULT s ciljem povezivanja udruženja s preduzećima u oblasti korporativnog volontiranja. Servis volontiraj.ba s radom je počeo u doba pandemije i u toku prve godine rada na servisu volontiraj.ba registrirano je 84 udruženja s jedne strane i 31 preduzeće s druge strane.

Kao rezultat velikog broja zainteresiranih korisnika servisa volontiraj.ba razvijeno je deset programa korporativnog volontiranja. U njima su učestvovali EESTEC LC Sarajevo, Udruženje studenata medicine u BiH, Asocijacija srednjoškolaca u BiH, Centar za građansku suradnju Livno, Društveno edukativni centar AGORA, Fondacija Stariji brat, starija sestra, BoHeMSa LC Tuzla i udruženje Land of Peace. S druge strane svojim doprinosom zajednici i udruženjima iskazala su se društveno odgovorna preduzeća kao što su Alaya International, Studio Granap, CasCader Production, Marriott Residence Inn Sarajevo, Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti, Tershouse Coworking Space BiH, Project Adam, Studio GD48 i Materijali d.o.o.

Rezultat programa korporativnog volontiranja na kome su upareni Materijali d.o.o i Asocijacija srednjoškolaca u BiH bile su okrečene prostorije udruženja dok je s druge strane odnos između Tershouse Coworking Space BiH i Udruženja studenata medicine u BiH se ogledao u profesionalnoj i mentorskoj pomoći u razvijanju podcasta studenata medicine pod nazivom Anamneza.

Zanimljivo je istaći kako je preduzeće Marriott Residence Inn Sarajevo ponudilo usluge korištenja njihovih prostorija i mentorsku pomoć tijekom narednih 12 mjeseci udruženju EESTEC LC Sarajevo, čime je dodatno olakšano i omogućeno sprovođenje aktivnosti udruženja. Project Adam je omogućio izradu potpuno nove i sofisticirane web platforme za oglašavanje Centru za građansku suradnju Livno, čime je omogućena veća vidljivost i nova prepoznatljivost udruženja. Razvijen je i dugoročni mentorski program na korporativnoj aktivnosti Alaya International i EESTEC-a LC Sarajevo u kome su se studenti elektrotehnike mogli upoznati s tehnološkim otkrićima i načinom rada njima bliskih kompanija. CasCader Production je ponudio BoHeMSa LC Tuzla snimanje i montiranje epizode o značaju vakcina u 21. vijeku s uvaženom prof. dr Mirsadom Hukić.

Na našim programima korporativnog volontiranja učestvovalo je 23 korporativna volontera koja su ostvarila više od 369 sati korporativnog volontiranja. Široki spektar različitih aktivnosti i potreba udruženja rezultirao je ukupnom finansijskom vrijednošću od 16 700 konvertibilnih maraka (KM) ostvarenih u vidu volonterskog rada i isporučivanja konačnog proizvoda od strane naših korporativnih volontera.

Godina iza nas dokazuje da je korporativno volontiranje u BiH itekako moguće i da ima ogroman potencijal koji svi zajedno moramo razvijati u godinama koje su ispred nas. Servis volontiraj.ba će i dalje ostati spona između udruženja i društveno odogovornih preduzeća u godinama koje dolaze.

Inicijativu promovisanja i zagovaranja korporativnog volontiranja, koju je razvio Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH, finansira Evropska unija kako bi se promovisala načela o poslovanju i ljudskim pravima u BiH. Istovremeno se želi pokrenuti politički i institucionalni dijalog o izradi državne agende o poslovanju i ljudskim pravima.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *