Održan trening na temu organizacijska održivost

Trening je proveden u okviru projekta Snaga lokalnog (USAID/Localworks Capacity Development Activity) kojeg provodi Institut, a podržava USAID Bosne i Hercegovine.

Organizacijska održivost, ključna je za dugoročnu efektivnost i efikasnost organizacija civilnog sektora. Trening se bazira na teoretskim osnovama te praktičnim vježbama i studijima slučaja koji će učesnici moći primijeniti u svojoj organizaciji prvenstveno za otklanjanje internih organizacijskih problema. Tokom trajanja treninga obradile su se teme strateškog planiranja i kreiranja strateškog plana organizacije, poboljšanja organizacijskih procesa, izgradnje kulture i brenda organizacije, upravljanja rizicima i slično.

Trening je namijenjen za osobe iz partnerskih organizacija koje sarađuju na programima Snaga lokalnog (USAID/LWCDA), Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) ili drugim USAID programima u Bosni i Hercegovini. Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, i preporuke nadležnog Kriznog štaba, trening je ograničen na 18 osoba.

Aida Pašić, predstavnica i koordinatorica PRONI Omladinskog kluba Cazin, jedna je od učesnica na ovom treningu istakla je da joj se posebno svidjelo učenje kroz praktične primjere i to što su oni kao učesnici imali zadatak da na datu temu naprave plan funkcionisanja jedne organizacije. Uz to, dodala je da je kroz ovaj trening jasno naznačila gdje su njeni nedostaci i gdje može i treba unaprijediti svoje djelovanje. 

Jedna od učesnica koja je istakla svoje oduševljenje je i Anita Šimić, predstavnica Mreže aktivnih zajednica iz Tuzle. 

“Mreža aktivnih zajednica je na nekoj prelaznoj fazi. Osnovali smo organizaciju, i sad smo u fazi rasta. Ono što smo uočili jeste da ne znamo upravljati svim izazovima koje rast i razvijanje nosi sa sobom. Meni je najinteresantnija tema struktura organizacije, podjela odgovornosti i poslova. Mnogi od nas prije ovog treninga nisu bili svjesni koliko su naše strateške odluke važne sa budućnost organizacija u kojima djelujemo.” 

Institut u narednom periodu planira organizirati dodatne treninge za partnerska udruženja i fondacije kako bi nastavili osnaživati organizacije, ali i uposlenike organizacija. Aktivnostima koje se provode kroz Snagu lokalnog u Bosni i Hercegovini cilj je osnažiti i podržati lokalne nevladine organizacije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Udruženje Progres: Nismo željele da ne doživimo progres!

Prepoznavajući vlastite potencijale ali i mogućnost da za sebe stvori podržavajuće okruženje,...

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Job shadowing: Posjetama do novih korisnih savjeta, znanja i poznanstava

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Omladinske novinske asocijacije...