Neprocjenjive priče: Sreten Milutinović

Priče o volonterkama i volonterima u Bosni i Hercegovini ovoga mjeseca vode nas nedaleko od Foče, u Miljevinu, u kojoj živi devetnaestogodišnji Sreten Milutinović. Sreten je student na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a studira na studijskom programu šumarstvo.

Sreten se od početka srednjoškolskog obrazovanja uključio u rad Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) i to je bio njegov prvi susret sa organizovanim volonterskim aktivnosti. Tokom pandemije virusa COVID-19 koja je u 2020. godini zaustavila svijet, ovaj mladi čovjek je osjetio potrebu da pomogne ljudima kojima je uskraćeno slobodno kretanje.

„Početkom pandemije COVID-a 19 u Bosni i Hercegovini, u vrijeme kada je sve bilo zatvoreno i posebno stariji građani nisu mogli da se slobodno kreću, želio sam da nekako pomognem, te sam počeo samoinicijativno da pružam pomoć licima iz te kategorije u mom najužem okruženju. Iz tog iskustva vidio sam i osjetio koliko je zapravo bitno imati aktivne mlade ljude u zajednici i koliko to ljudima u stanju potrebe znači“.

Za Sretena, kao mladog volontera, najvažnija vrijednost volontiranja je, kako kaže, to što se ne volontira iz koristi, već srcem.

„Prelijepo je vidjeti osmijehe ljudi iz komšiluka kada im donesem osnovne potrepštine ili odem da platim račune. Taj osjećaj zahvalnosti se jednostavno ne može platiti nikakvim materijalnim sredstvima i to je čar volontiranja. Mislim da jedino ako se volontira s ljubavlju i nepristrasno po pitanju pola, godina, vjere i nacije, jedino tada volontiranje ima svoju pravu vrijednost i svrhu“.

Iako još uvijek nije pohađao nikakve obuke iz oblasti volontiranja, Sreten je, kako kaže, kroz volontiranje naučio mnoge važne lekcije od kojih ja najvažnija da čovjek ne smije biti egoističan.

„Meni je najvažnije što sam naučio da ne treba misliti samo na sebe već i na ljude oko sebe, jer svi živimo sa različitim problemima, a to sam vidio upravo na terenu. Trebamo pomoći drugima koliko možemo, jer tako oplemenjujemo svoju dušu, dajemo primjer okolini i time gradimo zdravije društvo“.

Iako volonteri i volonterke ponekad kažu ih okruženje ne razumije i ne podržava, u Sretenovom slučaju to nije tako. Njegovo okruženje podržava njegove angažmane i namjere, i vrlo često je on taj koji motiviše druge mlade da se uključe.

„Ponekad svi upadnemo u brzi život današnjice, međutim nekada se čovjek treba zaustaviti, pogledati oko sebe i vidjeti nematerijalnu vrijednost života. Po meni je volontiranje sjajan način da svi, a posebno mladi ljudi, steknu osjećaj o tome šta je zapravo važno u životu, o tome kako treba pomoći drugima, podržati svoju lokalnu zajednicu, a istovremeno jačati vlastite vještine, znanje, sticati iskustvo i upoznavati nove ljude. Mene je sve ovo što sam spomenuo velika motivacija“.

Sreten je i danas vrlo aktivan u svojoj lokalnoj zajednici, kao volonter Crvenog Krsta u Vlasenici i predstavnik volontera regije Birač u Crvenom Krstu Republike Srpske. Zahvaljujući svome trudu, ali i volonterskom iskustvu, Sreten je stipendista Bosana Fondacije i član Youth Advisory Board-a pri Ambasadi Švajcarske u Bosni i Hercegovini. Od početka ove godine u Miljevini, svojoj lokalnoj zajednici radi na jačanju novoosnovane nevladine organizacije koja kreira nove prilike za mlade iz Miljevine.

Sreten Milutinović, inspirativni mladi volonter, svima koji razmišljaju u smjeru volontiranja poručuje da se obavezno okušaju, jer je kako kaže, volontiranje cijeli spektar humanih aktivnosti.

„Budite humani u svakom trenutku. Ne dozvolite da loša okolina utiče i na vas, već vi budite ti koji će uticati na lošu okolinu da postane bolja“.

U budućnosti se ovaj mladi čovjek vidi kao uspješan inžinjer šumarstva i stručnjak u oblasti za koju se školuje.

„Takođe, u budućnosti sebe vidim kao nekoga ko će steći dosta iskustva u radu sa mladima u pravcu njihovog pravilnog razvoja promovišući prave vrijednosti. I na kraju ono najvažnije, vidim sebe jedino u Bosni i Hercegovini, jer smatram da se ovdje može jako lijepo živjeti“ – završava Sreten.

Serijal „Neprocjenjive priče“ realizira se u duhu promocije volontiranja kao prilike za individualni razvoj i razvoj zajednice, te podrške koje volontiranje daje našem društvu. Serijal realiziraju Institut za razvoj mladih KULT i Volonteri Ujedinjenih Nacija (UN Volunteers) u BiH.

#toghetherwecan

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviZaposli se

Konkurs: Finansijski službenik/ca u Odjelu za finansije, jedna pozicija (01.09.0-N2.1-41896)

Institut za razvoj mladih KULT, na osnovi ukazane potrebe, raspisuje konkurs za...

Zaposli se

Konkurs za više radnih mjesta (01.09.0-N2.1-40208)

Institut za razvoj mladih KULT, na osnovi ukazane potrebe, raspisuje konkurs za...

Zaposli se

Konkurs: Finansijski službenik/ca u Odjelu za finansije, dvije pozicije (01.09.0-N2.1-39240)

Institut za razvoj mladih KULT, na osnovi ukazane potrebe, raspisuje konkurs za...

Zaposli se

Konkurs: Asistent/ica u Odjelu za finansije

Institut za razvoj mladih KULT, na osnovi ukazane potrebe, raspisuje konkurs za...