#100DayChallenge:Edukativno putovanje prilika je za sumiranje utisaka

Institut za razvoj mladih KULT organizirao je edukativno putovanje za tri najbolja tima, pobjednike stodnevnog izazova razvoja lokalnih zajednica #100DayChallenge.

Timovi su proveli dva dana na farmi Milo Selo kod Lukavca. Farma se prostire na površini od 25 hektara, a osnovni cilj je promoviranje i omogućavanje građanima zdravih životnih navika, od konzumiranja potpuno zdravih, prirodnih proizvoda koje farma nudi, pa do mogućnosti uživanja i opuštanja u čarima prirode i svježeg planinskog zraka. Tokom dvodnevnog boravka učesnici su se upoznali sa procesima organske proizvodnje i prerade, ali i učestvovali u nekim od procesa.

Za Muhameda Mulića iz udruženja za razvoj mladih Albatros i njegov tim koji je osvojio prvo mjesto, ovo edukativno putovanje je, kako kaže, potpuno novo iskustvo.

Želim izraziti posebnu zahvalnost u ime udruženja za razvoj mladih Albatros za organiziranje ovog putovanja na kojem smo uživali. Slobodno mogu reći da imamo samo riječi hvale. Nama je učešće u ovoj inicijativi donijelo višestruku korist, od kick – off seminara, preko reazlizacije naših aktivnosti i webinara naučili smo mnogo stvari koje već sada koristimo u svom radu, a siguran sam i u budućnosti. Također, upoznali smo nove mlade ljude iz drugih organizacija u BiH i čuli probleme sa kojima se oni susreću u svojim zajednicama. Mi smo tek osnovano udruženje i ovo je bio naš prvi projekt, te nam zato pobjeda u izazovu ima posebnu težinu. Ovo je idealna prilika da mi, mladi i naše organizacije uspostavimo saradnju i u budućnosti radimo zajedno na poboljšanju položaja mladih. Institut za razvoj mladih KULT je zaista opravdao svoj naziv kada je u pitanju razvoj mladih.

IMG 1315 min 1 minU okviru putovanja organiziran je i završni događaj na kome su mladi učesnici #100DayChallenge-a u pomalo drugačijem, pravom seoskom ambijentu, predstavili rezultate i pozitivne priče koje su pokrenuli provedbom svojih inicijativa u lokalnim zajednicama.

Direktorica Ureda za odnose sa javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini gđa Allyson Algeo u svom online obraćanju čestitala mladima na uspješnoj provedbi inicijativa i ostvarenim rezultatima.

Mi vjerujemo da, sve što će pokrenuti Bosnu i Hercegovinu naprijed jeste generacija novih lidera spremnih da se angažuju u svojim zajednicama da budu aktivni članovi ove mlade demokratije, te da ohrabre i ostale da urade isto. Često čujemo da se ljudi žale na to kako političari ovdje brinu samo za sebe. Vi, kao sljedeća generacija lidera to možete da promijenite. Vi možete izabrati opći interes umjesto ličnog i zajedništvo umjesto podjela. Projekti kao što su #100DayChallenge pronalaze načine da mobilišu vašu snagu da svoje ideje realizujete u praksi. Ovi projekti mogu početi u malom obima, ali su važan korak u pokretanju BiH naprijed, jer vam pokazuju način kako da postanete dio rješenja.

dajana min
Za Dajanu Tiragić iz udruženja Most iz Gradiške edukativno putovanje bilo je sjajna prilika da se saberu utisci.

Nakon osvojenog drugog mjesta u #100DayChallenge-u moj tim i ja dobili smo priliku da dođemo na edukativno putovanje. Nama je ovo bilo veoma zanimljivo iskustvo i takođe pomoglo je da i mi sami saberemo utiske o sprovedbi projekta i da uvidimo koliko toga smo zapravo naučili. Dok smo osmišljavale prezentaciju stvari su same počele da nadolaze i zapravo smo se iznenadili kada smo postali svjesni koliko smo naučili. Mislim da smo zahvaljujući ovom projektu sada spremni da sami sprovedemo neke još veće projekte i to bez ičije pomoći. Drago mi je da smo sa drugima podjelili izvanredne rezultate koje smo ostvarili u našoj lokalnoj zajednici i upoznali ih sa tim koliko su mladi bili zainteresovani za našu ideju. Ovo putovanje je nagrada za naš trud i veoma smo ponosni što smo bili dio #100DayChallenge-a, dodala je Dajana.

Inicijativu #100DayChallenge organizira i provodi Institut za razvoju mladih KULT uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Ova inicijativa omogućila je mladim ljudima uključenim u rad lokalnih omladinskih organizacija da u 100 dana izazova provedu aktivnosti usmjerene na rješavanje konkretnih problema i poboljšanje položaja mladih u lokalnim zajednicama. Inicijativa je osnažila mlade ljude i lokalne omladinske organizacije da koriste znanja i vještine u cilju motiviranja i uključivanja svih zainteresiranih strana.

Jednom osnaženi, ovi lokalni akteri će nastaviti da rade i učestvuju u lokalnom razvoju i nakon završetka inicijative.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave