Nastavnici kao lideri u zajednici: Mladi Kritičari

Lokalna građanska inicijativa “Mladi Kritičari” pod vodstvom Dženete Ajanić, profesorice matematike u Drugoj gimanziji Sarajevo i polaznice Uči, Misli i Djeluj! obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola, urađena je u tri zajednice, Sarajevu, Mostaru i Vitezu. Ova inicijativa okupila je srednjoškolce iz tri grada, pružajući im priliku da se susretnu s književnicima, sudjeluju u književnim večerima i pišu književne kritike, a sve s ciljem poticanja čitanja i kritičkog razmišljanja među mladima.

U vremenu kada se sve manje čitaju knjige, a mladi su sve više uronjeni u digitalne medije, ovaj projekt stavlja naglasak na važnost književnosti kao alata za promociju dijaloga i razumijevanja. Kroz susrete s piscima poput Almira Alića, Magdalene Blažević i Enesa Kurtovića, učenici ne samo da su imali priliku da upoznaju savremene autore, već i da šire svoje vidike, učeći o temama kao što su femicid i suočavanje s prošlošću.

Projektom su također obnovljeni fondovi školskih biblioteka uključenih u inicijativu, osiguravajući da učenici imaju pristup relevantnoj literaturi. Kroz formiranje književnih klubova i organizaciju književnih večeri, “Mladi Kritičari” pružaju mladima platformu za izražavanje svojih mišljenja i stavova, jačajući njihovo kritičko razmišljanje i empatiju.

Ova inicijativa, osim što obogaćuje kulturni život lokalnih zajednica, ima za cilj i smanjenje govora mržnje i netolerancije, promovišući kulturu dijaloga i međusobnog razumijevanja. Rezultati inicijative nisu samo vidljivi u porastu interesa za čitanje među mladima, već i u jačanju zajedničkih veza unutar lokalnih zajednica.

“Projekat “Mladi kritičari”, promocije čitanja među mladima kroz osnivanje školskih čitalačkih klubova, razgovora sa piscima i pisanja književnih kritika uspješno se realizirao u tri srednje škole iz BiH. Učenici i učenice Druge gimnazije Sarajevo, United World College Mostar i Srednje škole “Vitez” su u svojim lokalnim zajednicama organizirali književna druženja sa troje priznatih, savremenih književnika iz Bosne i Hercegovine, Almirom Alićem, Magdalenom Blažević i Enesom Kurtovićem. Po završetku projektnih aktivnosti, ispunjena optimizmom mladih ljudi koji su pokazali za reafirmaciju knjige i čitanja, planiran je nastavak projekta sa drugim školama i novim autorima, ukoliko se pruže finansijske mogućnosti” kaže Dženeta Ajanić, koordinatorka projekta.

Projekat “Mladi Kritičari” je primjer kako lokalne građanske inicijative mogu imati veliki uticaj, povezujući ljude kroz ljubav prema knjigama i umjetnosti, te ostvarujući trajne promjene u društvu.

Ova inicijativa se sprovela u partnerstvu sa Alumni asocijacijom Druge gimnazije Sarajevo, a uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *