Nastavnici kao lideri u zajednici: Edukacijom i zajedničkim djelovanjem do zdravih životnih navika

U Kreševu, polaznica Uči, Misli i Djeluj! obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola, Tina Tomičić, pokrenula je inicijativu koja je promovirala zdravi život i zajedništvo u lokalnoj zajednici. Inicijativa pod nazivom “Sjedi pravo i jedi zdravo” započela je jednostavnom, ali moćnom idejom: potaknuti mlade na zdravije životne navike kroz edukaciju, fizičku aktivnost i zajedničko djelovanje.

U okviru inicijative organizirani su brojni susreti i radionice. U martu, učenici su prisustvovali predavanju nutricioniste o važnosti zdrave prehrane, nakon čega su u kuharskom kabinetu pripremali zdrave obroke. Ove aktivnosti omogućile su mladima da praktično primjene naučeno, razvijajući pritom svoje kulinarske vještine.

Tokom sportskih radionica, pod vodstvom profesora tjelesne i zdravstvene kulture, mladi su se bavili motoričkim vježbama, učenjem pravila odbojke i sudjelovanjem u raznim sportskim igrama. Takve aktivnosti nisu samo promovirale fizičko zdravlje već su i jačale osjećaj zajedništva i timskog duha među učesnicima.

Posebno su bili značajni susreti na kojima su sudionici, uključujući i djecu s teškoćama u razvoju, učili o važnosti zdravih šećera i zaslađivača te su sami pripremali zdrave slastice. Aktivnosti su dodatno povezale sudionike kroz zajednički rad i uživanje u pripremljenoj hrani.

Kao kruna svih aktivnosti, organizirano je planinarenje na Pogorelicu. Uprkos kiši, sudionici su uživali u prirodi, druženju i zdravom obroku, što je dodatno učvrstilo stečene zdrave navike i zajednički duh.

Inicijativa “Sjedi pravo i jedi zdravo” poklonila je sjajno iskustvo svim učesnicima. Mladi su postali fizički aktivniji, stekli su zdravije prehrambene navike, a mnogi od njih su se pridružili lokalnom planinarskom društvu. Također, aktivnosti su značajno doprinijele razvoju socijalnih vještina i osjećaju zajedništva među mladima što je pozitivno utjecalo na njihovo mentalno zdravlje.

„Provođenje projekta “Sjedi pravo i jedi zdravo” bilo je izuzetno korisno i inspirativno iskustvo. U periodu od marta do kraja juna djeca i mladi uzrasta od 12 do 19 godina sudjelovali su u raznim radionicama koje su promovirale zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Poseban doprinos projektu dali su i naši gosti, djeca s teškoćama u razvoju, koja su svojim učešćem obogatila radionice. Ova inicijativa ne samo da je unaprijedila znanje mladih o zdravom načinu života, već je stvorila osjećaj zajedništva i svijest o inkluziji među učesnicima,” istakla je Tina Tomičić.

Ova inicijativa provedena je u partnerstvu s Udrugom mladih sportaša Kreševo uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave