Poznavanje političkog sistema i javni nastup kao ključni pokazatelji uspješnosti kampanje

Za mlade političare i političarke, proces razvijanja i usavršavanja vještina i sticanje znanja neophodnih za kvalitetniju i profesionalniju ličnu prezentaciju javnosti, promociju političkih ideja i tema koje zagovaraju prema javnosti je temelj uspješne izborne kampanje ali i djelovanja u BiH političkom sistemu.

Kroz 2024. godinu Institut surađuje sa 18 mladih političara i političarki kako bi upravo oni postali aktivni u zagovaranju pitanja mladih u zajednicama gdje djeluju. Nakon uspješno održanog prvog modula, održan je i drugi modul obuke Uči, misli i djeluj! za političke lidere, ovaj put fokus edukacije je bio na pripremi za lokalne izbore 2024. godine u Bosni i Hercegovini, a teme kojima su se mladi bavili su bili  javno zagovaranje, detaljnije upoznavanje sa osnovama političkog sistema u BiH, te odnos s medijima i medijska politika.

“UMiDp za mene je izuzetno dragocjeno iskustvo. Tokom dosadašnjeg dijela akademije, imao sam priliku  da upoznam mnogo izuzetnih ljudi i steknem prijatelje koji dijele slične vrijednosti i ambicije. Program akademije je temeljno osmišljen i veoma koristan za moj dalji politički angažman. Kroz različite simulacije, predavanja i diskusije, stekao sam značajna znanja i vještine koje će mi pomoći u budućoj političkoj karijeri. Preporučio bih ovu akademiju svakome ko želi da se razvija u političkom smislu i doprinese pozitivnim promjenama u društvu.” kaže Aleksa Bobar, član Narodnog fronta u Banjoj Luci.

Drugi modul se izdvojio po tome što su učesnici i učesnice imali priliku pokazati vještine zagovaranja i prezentiranja javnosti kroz vježbe izjava za medije, te kroz teme koje će im pomoći da steknu uvid u to kako se procesi odvijaju na terenu, podrazumijevajući suradnju sa različitim akterima u javnosti. Vježbe kroz obuku su se pokazale važnim u kontekstu prepoznavanja ključnih momenata kampanje, kako je važno postupati, identificiranje tema po kojim će političar i političarka biti prepoznatljiv u lokalnoj zajednici ili šire, u javnosti.

Kroz obuku Institut želi podržati mlade političare da izgrade prepoznatljiv i pozitivan imidž koji će im omogućiti da se izdvoje na lokalnim izborima. Kroz razne radionice i predavanja, učesnici su se fokusirali na osobne komunikacijske vještine, vlastito samopouzdanje u dijalogu, debatiranje i argumentiranje. Istovremeno kroz obuku su imali priliku razgovarati sa Jasminom Bešićem, generalnim direktorom Instituta, te Darjanom Babićem, novinarom koji se politikom u Bosni i Hercegovini bavi preko 20 godina. U narednom periodu polaznici obuke će se nastaviti baviti zagovaranjem pitanja mladih, te političkim sistemom Bosne i Hercegovine. U polju političkog imidža polaznici će nastaviti istraživati brendiranje i strategije za dobru izbornu kampanju, te kako adekvatno komunicirati sa biračkim tijelom.

„Mladi politički lideri u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući Institutu za razvoj mladih KULT, dobijaju snažan mehanizam za rad na sebi u okviru svog političkog djelovanja. Predavačice su se maksimalno posvetile svakom učesniku, uz konkretne primjere koji se mogu koristiti. Ova obuka mi je pružila priliku  da nadoknadim svoja znanja iz oblasti političkog sistema Bosne i Hercegovine, političkog zagovaranja i komunikacije. Obuka mi stvara samopouzdanje i ambiciju da se bavim pitanjima mladih u okviru svog političkog djelovanja. Sjajne ideje i saradnje sigurno će se roditi među nama učesnicima.“ kaže Lamija Ibraković iz NiP.

UMiD za omladinske političke lidere (UMiDp) je Institutov program za omladinske političke lidere od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica. Mladi političari kroz 15 dana obuke usvajaju znanja i vještine koje im pomažu da unaprijede svoje djelovanje, a posebno na polju prava za mlade. Tokom obuke imaju priliku da teoretski i praktično uče o političkom sistemu BiH i djelovanju u njemu, unaprijede svoja znanja za aktivno zagovaranje za bolji položaj mladih. Kroz obuku grade svoj politički imidž koji je drugačiji, inovativniji i vršnjački prihvatljiviji.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

ObukeSlužbenici za rad s mladima

Službenicima za mlade je važno znati kako monitoring i evaluacija unapređuju rad sa mladima

U lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, službenici i službenice za mlade...

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDp

Izgradnja snažnog političkog imidža i umrežavanje je put ka uspjehu na lokalnim izborima

Grupa mladih političara i političarki, članova različitih bosanskohercegovačkih stranaka je započela svoju...