Youth! Wake Up

Inicijativa ‘Youth! Wake Up!’ ima za cilj da motivira mlade ljude iz manjih, ruralnih zajednica u BiH da poboljšaju trenutno stanje u svojoj zajednici tako što će svojim aktivnim učešćem u ovoj inicijativi, dobiti priliku da uz finansijsku podršku Instituta riješe bar jedan konkretan problem svoje lokalne zajednice.

Institut za razvoj mladih KULT u proteklih 5 godina podržao je inicijative drugih organizacija, oko 135000 mladih ljudi s ukupnim iznosom preko 2.5 miliona KM. Proces provedbe inicijativa je često vrlo bitan sastavni dio obuka osoblja tih organizacija, jer zahtijeva praktičnu primjenu znanja, vještina i iskustava stečenih tokom edukacija i neformalnog obrazovanja koje Institut pruža.

 

Šta je lokalna građanska inicijativa? Najjednostavnije rečeno, to je akcija građana/ki, pojedinačna ili zajednička, usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu. Građanske inicijative, u našem slučaju, predstavljaju odgovor na probleme sa kojima se mladi susreću. One su primjer društvene osviještenosti o spremnosti mladih da budu pokretači pozitivnih promjena u svojoj sredini. Prije svega, potrebno je prepoznati problem kojim će se LGI baviti, nakon čega se izrađuje projektni prijedlog koji nudi rješenje tog problema (ili doprinosi njegovom rješavanju), imajući u vidu sredstva koja su na raspolaganju za njegovo provođenje.

Budžet za LGI iznosi 2.500 KM. U LGI je uključeno najmanje 20 mladih, iz budžeta se ne mogu finansirati: nabavka opreme, plate uposlenih, takse. Promocija projekta u svim fazama implementacije odvija se na društvenim mrežama, internet portalima, radiju i televiziji.

Oblasti iz kojih se mladi pojedinci koji su aktivni u omladinskim udruženjima i udruženjima koja se bave mladima mogu prijaviti su: ekologija, kultura i sport, sigurnost, slobodno vrijeme, mobilnost, informisanost, aktivizam osoba s poteškoćama u razvoju i ravnopravnost spolova.

Projekat će se realizovati u 15 lokalnih zajednica u periodu od marta do avgusta 2018. godine.

 

Kontaktne osobe u projektu:

Mirela Ajanović 

e-mail: mirela.ajanovic@kultbih.org

Nedžad Kamenica

e-mail: nedzad.kamenica@kultbih.org

tel.: + 387 33 778762, fax.: +387 33 778779

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...