Vučković: Moramo razvijati preduzetnički duh među mladima

bukurest

U okviru prioriteta koji je postavilo, Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske je organiziralo konferenciju „Kako bolje odgovoriti na europske aspiracije mlade generacije na Zapadnom Balkanu?” od 28. do 29. maja 2019. godine u Bukureštu.

Kroz program konferencije ukazivalo se na pozitivne mjere za mlade na Balkanu kao ulaganje u budućnost i konkretan doprinos europskoj integraciji regije. Istovremeno, kroz događaj se razmatralo na koji način povećati društveno-ekonomsko uključivanje mladih u regiji i olakšati uspostavu održivog dijaloga među mladima u EU i  Zapadnom Balkanu, potičući međusobno razumijevanje i širu povezanost s europskim vrijednostima.

Konferenciji su prisustvovali mladi iz zemalja Zapadnog Balkana i Europske unije, rumunjski i strani dužnosnici, predstavnici europskih institucija, međunarodnih i regionalnih organizacija, predstavnici IT industrije i start-up poduzeća, kao i akademsko okruženje.

Na jednom od panela o ulozi rada s mladima, podršci lokalnim vlastima u kreiranju mjera za mlade te uključivanju mladih u procese donošenja odluka, govorila je i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT, Katarina Vučković.

Govoreći o važnosti rada s mladima istakla je da je neophodno da, kada radimo programe samozapošljavanja mladih, uključiti i mlade i predstavnike lokalne vlasti koje provode mjere, te druge relevantne aktere u društvu. Istovremeno, istakla je da vlasti moraju početi razmišljati o uvođenju neformalnog obrazovanja i direktnog rada s mladima, a kako bi mladi u lokalnim zajednicama imali jasnu sliku mjera koje se za njih donose. Kako je istakla, koliko god su programi samozapošljavanja aktuelni i dobri, provoditelji programa i vlasti moraju voditi računa da u manjim zajednicama ipak postoje mladi koji nisu spremni biti poduzetnici. Upravo je tu naglašena važnost saradnje svih aktera, kako bi se preduzetnički duh razvijao među mladima, ali ne samo i isključivo za razvoj vlastitog biznisa, već i društva općenito.

Na panelu su govorili i predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Europske investicijske banke (EIB), lokalnih vlasti u Rumunjskoj i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Događaj je organizovan uz podršku Europske Komisije i Kraljevine Norveške u suradnji s regionalnim partnerima kao što su Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Regionalni ured za suradnju mladih (RYCO).

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search