Treći sastanak mladih iz Evrope i Zapadnog Balkana 2020

Salto

O ulozi transnacionalne saradnje i evropskih programa za mlade u poticanju pozitivnih društvenih promjena, te razvoju omladinskog rada i omladinske politike i procesu evropskih integracija razgovaralo se u okviru Trećeg sastanka mladih iz Evrope i Zapadnog Balkana 9. juna 2020. g. u online okruženju. Prvobitno planiran kao trodnevni sastanak u Crnoj Gori u aprilu 2020. godine, sastanak je prilagođen virtuelnom jednodnevnom događaju.

Sastanak je nastavak prva dva sastanka mladih iz Evrope i Zapadnog Balkana, održanih 2016. i 2018. godine. i okupio je 50 učesnica i učesnika posvećenih radu s mladima iz zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana. Zajednički su analizirana dostignuća prošlih projekata saradnje između EU i Zapadnog Balkana i istražene su potrebe. Razgovaralo se i o tome šta bi praktičari za mlade, donosioci odluka i razni drugi sudionici koji su involvirani, uključujući relevantne institucije i strukture podrške, mogli učiniti kako bi se povećao učinak i ostvarile pozitivne promjene u društvu, te na taj način pokretati korake naprijed ka EU programima za mlade nakon 2020. godine. Neki od konkretnih ciljeva ovog sastanka uključuju: pregled stanja i podršku za saradnju i učešće Zapadnog Balkana u EU programima za mlade (Erasmus+ i ESC); istraživanje povezanosti programa EU za mlade i daljnjeg razvoja omladinskog rada, omladinske politike i istraživanja; istraživanje pitanja koja su relevantna za mlade i koja bi se mogla riješiti u projektima transnacionalne saradnje; osiguranje prostora za doprinos procesu osmišljavanja buduće saradnje sa susjednim partnerskim zemljama (u novim EU programima za mlade)

Sastanak su zajednički organizirale nacionalne agencije za program Erasmus+ Mladi u akciji (E+ YiA) iz Hrvatske, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Slovenije i Evropske snage solidarnosti (ESC), te SALTO SEE resursni centar. Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT prisustvovala je ovom online sastanku.

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search