Volontirati u struci i tako stjecati radno iskustvo

Volontiranje je dijelom historije gotovo svake civilizacije. Najčešća definicija jeste da je to dobrovoljni, neplaćeni rad. Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku saradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokratije. Volonteri/ke svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju zajednice i društva u kojem egzistiraju.

Uzor tražiti u susjednim državama

Volonteri/ke Hrvatske dobili su svoj zakon još u maju 2007. godine, a Makedonije dva mjeseca kasnije. Donošenjem Zakona o volontiranju 2010. godine stvoren je pravni okvir kojim se reguliše volontiranje u Srbiji. Iste godine zakon o volontiranju je imala i Crna Gora. U Bosni i Hercegovini na državnom nivou nema zakon o volontiranju, trenutno traju javne konsultacije o Prijedlogu Okvirnog zakona o volontiranju BiH. Republika Srpska se može pohvaliti zakonskim riješenjem od 2008. godine, dok Federacija BiH i Brčko Distrikt još uvijek čekaju na svoje zakonsko rješenje.

Trenutno u proceduri prijedlog zakona o volontiranju FBiH

5. decembra 2011. g., na Međunarodni dan volonterstva, nacrt zakona o volontiranju FBiH je upućen u parlamentarnu proceduru. Komisija za pitanja mladih FBiH je zajedno sa Institutom za razvoj mladih KULT uradila nacrt zakona, a na sjednici jednoglasno podržala i uputila ga u dalju proceduru. 20. marta 2012. g. usvojen je Nacrt zakona o volontiranju. Za Nacrt su glasala 72 zastupnika/ce, a 3 su bila suzdržana. Glasova protiv nije bilo. Nakon njegovog usvajanja održane su javne rasprave u svim kantonima (Bihać, Tomislavgrad, Široki Brijeg, Mostar,Goražde, Domaljevac-Šamac, Tuzla, Zenica, Travnik i Sarajevo) na kojima su prikupljeni brojni prijedlozi i sugestije. 2. jula 2012. godine Prijedlog zakona o volontiranju FBiH upućen u parlamentarnu proceduru. Predsjedavajući Kolegija PD PFBiH, gosp. Fehim Škaljić uputio je dopis Institutu u kojem je navedeno da će prijedlog biti uvršten na dnevni red sjednice koja će se održati u oktobru 2012. godine. Nadamo se da će parlamentarci/ke u oba doma podržati zakon u cilju izgradnje zdrave i održive zajednice, koja poštuje dostojanstvo svih ljudi i ohrabruje svoje građane/ke da pomažu u riješavanju ekonomskih, socijalnih, kulturnih i problema životne sredine, poboljšavajući tako svoj život i prosperitet društva u cjelini.

Volontirati u struci i tako stjecati radno iskustvo

U situaciji kada broj nezaposlenih raste iz dana u dan nemoguće je ne primijetiti nezadovoljne ljude, iscrpljene od ”stajanja na mjestu”. Upravo se volontiranjem mogu steći znanja i korisna poznanstva koja će nadopuniti životopis i poslužiti za pronalazak posla, pogotovo kad je riječ o osobama bez prethodnoga radnog iskustva.

Koliko je volonterima/kama, ponajviše mladim ljudima važno priznavanje volonterskog rada u struci kao radnog iskustva pokazuju rezultati našeg anketnog pitanja Treba li volonterski rad u struci biti priznat kao radno iskustvo? 96,76% odgovora je DA, 0,23% NE i NE ZNAM 0,4%.

 

 

Volonter - pripravnik

U trenutnom Zakonu o radu FBiH volonteri – pripravnici su osobe koje mogu na volonterskoj osnovi, tj. bez novčane nadoknade, odraditi pripravnički staž potreban za polaganje stručnog ispita. Važno je reći da je pojam volonter u ovom slučaju u potpunosti pogrešno interpretiran i iskorišten, jer volonterstvo je u potpunosti bazirano na slobodnoj volji jedne individue zainteresovane da pruža volonterske usluge.

Retroaktivno priznavanje

Zakonom se neće regulirati prava volontera/ki koji su volontirali prije njegovog donošenja jer bi to omogućilo brojne malverzacije i zloupotrebu beneficija koje zakon nudi, dok će sada nadležno Ministarstvo, ili institucija za evidentiranje volontiranja, voditi i održavati bazu podataka svih prijavljenih volontiranja od dana stupanja na snagu zakona.

Volonteri/ke kažu:

„Volontiranje nije samo slobodno vrijeme sa smislom, nego i praksa uz koju stječemo razna iskustva, upoznajemo nove ljude i proširujemo sebe. Sada volontirati u Bosni i Hercegovini nije teško, pružila nam se mogućnost da putujemo vani i proširujemo svoje vidike. Sada imamo šansu u zakonu da nam se volontiranje u struci priznaje kao radno iskustvo, nije li to odlično? Volontiranjem pomažemo drugima, a najprije sebi.“

Zakon o volontiranju... / Galerija slika

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search