Sticanje novih znanja i druženje mladih u Bugojnu

Poruka “Ulazim čistog uma i otvorenog srca” prvo je što vas dočeka kada se nađete ispred prostorija Omladinskog centra u Bugojnu. Volonteri centra ovu poruku ističu kao najvažniju pod okriljem koje se realizuju brojne radionice i druženja u cilju rušenja predrasuda u svakodnevnom životu, te poboljšanja općih uslova života za sve mlade u lokalnoj zajednici.

 

“Naš projekat se fokusira na prevazilaženje barijera koje su kreirane tokom našeg odrastanja. Konkretan primjer imamo ovdje u Bugojnu – dvije škole pod jednim krovom. Svjesni smo da ne možemo napraviti velike promjene ali radimo na tome da osvijestimo mlade da poštuju drugačije ali i da budu otvoreni prema novim shvatanjima”, rekla je Ilhana Čusto, koordinator projekta “Život iz perspektive mladih”.

Mladi volonteri, uzrasta od 15 do 30 godina imali su priliku družiti se na radionicama i predavanjima u okviru projekta Život iz perspektive mladih. Kroz različita predavanja, razmijenili su mišljenja i saznanja o ratnim dešavanjima, te razgovarali o općim uslovima života.

Kako Nejra Čehajić, volonterka u Omladinskom udruženju Bugojno kaže tokom radionice posebna pažnja bila je posvećena rušenju stereotipa prisutnih kod mladih ljudi.

Kroz posljednju radionicu u okviru projekta pažnja je usmjerena na kreiranje i potom izdavanje slikovnice namijenjene djeci do pet godina o temama “Ti nisi drugačiji”, “Budimo prijatelji”, “Upoznajmo drugačije” i “Gradimo mostove”.

“Omladinski centar Bugojno je mjesto okupljanja mladih ljudi koji nudi niz aktivnosti i pogodnosti bez obzira da li se mladi bave ekologijom, umjetničkim stvaralaštvom ili generalno volonterizmom. Svaki omladinac je dobrodošao da nam se pridruži ali i da predloži nove ideje i projekte”, istakao je Amar Velagić, omladinski aktivista.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV)

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search