Uz podršku Europske unije do Okvirnih smjernica o implementaciji Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima UN-a

up
Kako bi se osiguralo bolje poštivanje ljudskih prava u privrednom sektoru, Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH je, uz finansijsku podršku Europske unije, pokrenuo inicijativu koja će uspostaviti standardnu politiku i definisati praktična uputstva za bh. kompanije u cilju jačanja korporativne odgovornosti po pitanju poštivanja ljudskih prava u BiH, utemeljena na Vodećim načelima UN-a.

U dosadašnjoj implementaciji Inicijative provedena je analiza o stanju ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH, izrađena Metodologija za izradu Povelje o ljudskim pravima u privrednom sektoru u BiH kao i sama Povelja koju su potpisali više od 80 kompanija u BiH, te poslodavačka i druga udruženja. Također, pokrenut je prvi servis za razvijanje korporativnog volontiranja u BiH, www.volontiraj.ba i napravljen dokument Okvirne smjernice BiH za implementaciju UNGP-a 2021.-2025.

Voditeljica programa ispred KULT-a Mirela Geko naglasila je da ove smjernice pokazuju spremnost BiH da unaprijedi zaštitu ljudskih prava u poslovanju, a kroz sam dokument će pojačati zalaganje nadležnih institucija za poštivanje ljudskih prava u poslovanju.

"Prilikom izrade Okvirnih smjernica, konsultovan je i Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakon o zabrani diskriminacije u BiH te se posebna pažnja posvetila rodnoj ravnopravnosti. Mnoge institucije, među kojima je i pravna sekcije Delegacije EU u BiH, su dale svoje komentare koje su uvrštene u konačnu verziju Okvirnih smjernica i na taj način poboljšale ovaj dokument. Od svih relevantnih institucija smo dobili pozitivno mišljenje. Ovaj dokument sadrži set smjernica za države, privredni sektor i  sve one kojima su narušena ljudska prava u poslovanju, s ciljem sprječavanja, adresiranja i dostupnosti pravnog lijeka za oštećene u toku poslovnih operacija", istakla je Geko.

Naredni koraci u implementaciji projekta su slanje inicijative prema Uredu za zakonodavstvo BiH, organizacija sastanaka sa predstavnicima vlasti u BiH na kojima bi se predstavio ovaj dokument i u konačnici slanje inicijative Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Ureda Vlade USK, Privredne komore FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Delegacije Europske unije u BiH, Udruženja poslodavaca FBiH, Unije udruženja poslodavaca RS i Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta.

Projekat „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru" implementira Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH, a uz finansijsku podršku Europske unije.

Za više informacija o Projektu, molim vas kontaktirajte voditeljicu programa Mirelu Geko putem maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na broj telefona 033 778 770.

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search