Materijali d.o.o. iz Sarajeva podržavaju koncept korporativnog volontiranja

IMG 8042

Materijali d.o.o. je jedna od prvih kompanija iz BiH koja je pokazala želju za podrškom korporativnom volontiranju koristeći online platformu volontiraj.ba, koja omogućava umrežavanje preduzeća i udruženja u oblasti korporativnog volontiranja.

Maida Ahmetović, direktorica preduzeća Materijali d.o.o. izjavila je da se oni rado pridružuju društveno odgovornim akcijama, bilo da je riječ o pomoći pojedincu ili organiziranoj aktivnosti. Napominje da to rade jer žele podržati svoju lokalnu zajednicu, ali i biti dobar primjer drugima. Materijali d.o.o. do sada su već podržavali udruženja doniranjem svojih proizvoda za potrebe adaptacije i krečenja prostorija, ali i za vrijeme pandemije COVID-19 donirali su 300 zaštitnih maski za osobe u potrebi.

Materijali d.o.o. su i ovaj put, koristeći platformu volontiraj.ba, podržali Asocijaciju srednjoškolaca u BiH donirajući im materijal potreban za krečenje njihove kancelarije. Uz dovoljne količine boja, ali i stručnu pomoć koju je pružilo osoblje preduzeća Materijali, aktivisti Asocijacije uspjeli su obnoviti svoju kancelariju, što će im olakšati njihov rad.

117257998 754239702055154 5048282895258938346 n

Korporativno volontiranje je vrsta društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju zaposlenici preduzeća, a koji odobrava i potiče menadžment preduzeća. Za vrijeme korporativnog volontiranja zaposlene osobe provode jedan ili više redovnih radnih dana volontirajući, odnosno obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci takve dane tretiraju kao redovne radne dane, pri tome ne umanjujući naknadu ili slobodan dan zaposlenicima koji su korporativno volontirali. Na ovaj način preduzeća iskazuju društvenu odgovornost i bolje upoznaju okruženje u kojem posluju. Drugačije rečeno, tokom korporativnog volontiranja volontiraju preduzeća, a ne pojedinci.

„Platforma volontiraj.ba, koja omogućava da udruženja i preduzeća zajedno sarađuju, rade i razvijaju međusobne odnose, a sve za dobrobit društvene zajednice je odličan alat za povezivanje različitih sektora. Sjajna je prilika da koristeći ovu platformu pomognemo svojoj zajednici na javan i transparentan način“, izjavila je Maida i dodala da je preglednost ponuda na platformi jednostavna i dostupna na svega nekoliko klikova.

Volontiraj.ba vodeća je online platforma za povezivanje udruženja s preduzećima u oblasti korporativnog volontiranja. Platforma je razvijena u okviru inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u Bosni i Hercegovini", koju provodi Institut za razvoj mladih KULT, a uz podršku Evropske unije. Platforma je dostupna svim preduzećima i udruženjima u Bosni i Hercegovini.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search