KONZUM BiH usvojio Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

IMG 7122

KONZUM BiH usvojio je Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, koju je razvio Institut za razvoj mladih KULT.

Nihad Imširović, direktor Društva, izjavio je da Konzum BiH snažno podržava ovakve projekte i da je njihovo opredjeljenje zaštita i unaprjeđenje svih ljudskih prava u kompletnom poslovanju. Dodao je da je ponosan na činjenicu da je Konzum BiH među prvim velikim kompanijama u BiH koje su usvojile Povelju.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

„Naš način poslovanja, ali i stil života svakoga od nas je opredjeljenje za poštivanje i uvažavanje ljudskih prava. Nismo dovodili u pitanje nijednu od 15 tačaka, koje ova Povelja propisuje i vrlo rado ih poštujemo i primjenjujemo u našem poslovanju“, izjavila je izvršna direktorica Konzum BiH, gđa Nedeljka Bilić.

Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT dodao je da je veoma važna međusektorska saradnja i da je Institut voljan raditi i na drugim projektima koji uključuju privredni sektor kao vrlo značajnog partnera.

Institut za razvoj mladih KULT nastavit će i u narednom periodu raditi na predstavljanju Povelje među preduzećima, kako bi cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini uvidjelo važnost poštivanja ljudskih prava u poslovanju kao jednu od tačaka pristupanju Europskoj Uniji.

IMG 7142

Povelja o poštivanju ljudskih prava u privrednom sektoru kreirana je u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH i uz finansijsku podršku Europske Unije.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search