Predstavljanje jedinstvene online platforme za pregled konkretnih rezultata donacija poplavljenima u BiH

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na prvo javno predstavljanje online platforme za pregled konkretnih rezultata donacija poplavljenima pod nazivom ‘BRANA’ koje će biti održano u srijedu, 15.07.2015 u 11:00 sati u Centru za posjetioce Parlamentarne Skupštine BiH u Sarajevu (lijevo od glavnog ulaza), Trg BiH 1.

Tokom press konferencije novinarima će se obratiti David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH, Melvin Asin, šef Odjela za saradnju pri Delegaciji EU u BiH i Ana Lučić, menadžerica projekta ‘BRANA’.

Mreža 'BRANA' je nova inicijativa civilnog drustva posvećena radikalnoj transparentnosti pri utrošku sredstava za oporavak poplavljenih područja. Ona uključuje rad 22 nevladine organizacije koje će praviti bazu podataka predstavljenu na posebnoj interaktivnoj web platformi koja će prikazovati projekte realizirane donatorskim sredstvima.

Mreža 'BRANA' djeluje na području 78 opština/gradova u BiH, a na terenu je trenutno 68 njenih predstavnika/ca koji su do sada obišli 257 lokacija na kojima su utrošene donacije (49 domaćinstva, 77 privrednih objekata, 99 institucija i 32 druga mjesta). U bazu podataka do sada su unijete 864 donacije za konkretne projekte od 26 međunarodnih i domaćih donatora ukupne vrijednosti 70.016.409,00 američkih dolara (70 miliona 16 hiljada 409 USD ).

Pri prikupljanju podataka bit će korišteni i drugi instrumenti poput besplatne telefonske linije putem koje će građani moći prijavljivati nezakonitosti pri trošenju sredstava ili izvjestiti o uspješnim pričama pri obnovi.

Mreža BRANA osnovana je uz podršku Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

 

                                                     

 

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search