Predstavnici Mreže BRANA na završnoj konferenciji projekta „Rekonstrukcija nakon poplava – Podrška istraživačkom novinarstvu“

U prostorijama Mediacentra u Sarajevu upriličeno je zatvaranje projekta „Rekonstrukcija nakon poplava – Podrška istraživačkom novinarstvu“. Tom prilikom, predstavljene su novinarske istraživačke priče rađene u sklopu projekta, ali je otvorena i diskusija o generalnom položaju istraživačkog novinarstva u bh. medijskom okruženju.

Projekat „Rekonstrukcija nakon poplava – Podrška istraživačkom novinarstvu“, kojeg su zajednički proveli Mediacentar Sarajevo i Transitions, realizovan je od decembra 2014. do oktobra 2015., a njime je omogućeno ukupno sedam pojedinačnih stipendija novinarima i novinarkama iz različitih bh. medija. Istraživački rad zasnivao se na produkciji priča o djelovanju vlasti i institucija u periodu tokom i nakon poplava 2014., sa posebnim akcentom na tokove novca doniranog za rekonstrukciju nakon poplava i eventualnim zloupotrebama pri raspodjeli pomoći za poplavljena područja.

Danica Jokić

Foto: Mediacentar

Novinarka Danica Jokić, jedna od dobitnica stipendije, koja je u sklopu projekta objavila dvije priče, kaže kako je prilikom istraživanja materijala najveći problem bila nedostupnost pravih informacija. „Poteškoće na koje sam nailazila prilikom rada na pričama su te da je veoma teško doći do zvaničnih informacija. Nezvanično su ljudi spremni da kažu puno toga, ali ukoliko se sve snima i ako se traže određeni dokazi, onda se sve predstavlja malo drugačije. Kada krenete da istražujete priču, i da pitate zašto nije nešto urađeno uvijek postoje odgovori Nije to do nas, to je do onog drugog. Kada odete do tog drugog, on vas šalje do trećeg, koji opet ne zna odgovor. Tako se čovjek često vrti u krug, jer ne može da dobije tačnu potvrdu i informaciju, a to oduzme mnogo vremena.“

Cilj projekta bio je pružiti provjerene informacije o naporima obnove u Bosni i Hercegovini nakon katastrofalnih poplava koja su pogodile regiju u maju 2014., čija se šteta procjenjuje na 2,7 milijardi američkih dolara samo u Bosni. Iako je istraživačko novinarstvo veoma značajan segment u sličnim vanrednim okolnostima s kojima se određeno društvo susreće, ipak postoji i velika potreba za njegovim kontinuiranim inkorporiranjem u medijski landscape naše zemlje. Takvo nešto se, nažalost, ne primjećuje u praksi.

Novinari su do kraja projekta producirali ukupno 13 priča, koje prate vizualizacije, foto i videoprilozi. Tim Mediacentra i Transitionsa pružali su podršku novinarima/kama u vidu konsultacija (mentorstva), tehničke podrške i obuke u oblasti data novinarstva. Priče su objavljene u posebnoj sekciji na portalu MC Online, te u tradicionalnim i online medijima.

Događaju je prisustvovala i Selma Suljević iz Instituta za razvoj mladih KULT koji je dio Mreže BRANA.

istrazivacke price

Foto: Mediacentar

 dde9857

Foto: Mediacentar

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search