Neformalnim obrazovanjem kraticom do zaposlenja

Gorući problem mladih u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihov stepen obrazovanja, je nezaposlenost. Istraživanja su pokazala da posao nema više od 60% mladih u dobi između 15 i 30 godina. Upravo velika nezaposlenost uzrokuje veliku konkurenciju na tržištu rada. Mladi danas moraju steći dodatna znanja i vještine kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Neformalnim obrazovanjem koje je zapravo organizirani proces vanškolskog učenja usmjeren na osposobljavanje i usavršavanje za rad, različite društvene djelatnosti, te za lični razvoj, UMiD (Uči, misli i djeluj) obuka pomoći će mladim ljudima da postanu svjesni svojih mogućnosti, da nauče suštinu u 12 različitih oblasti. Konkretno, ova obuka pomoći će mladim da se spreme za tržište rada.

UMiD (Uči, misli i djeluj) online obuka mladima će biti predstavljena u Sarajevu. Druga regionalna UMiD online konferencija, koju organizuje Udruženje mladih „Nautilus“ uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, održat će se u četvrtak, 09. jula u prostorijama SOS Dječijih sela BiH – Resursni centar Hermann Gmeiner.

Konferenciju će otvoriti Lejla Čišić, program direktorica SOS Kinderdorf International, a prisutnima će se obratiti i Milan Todorović, predsjednik Udruženja mladih „Nautilus“, Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT, te prof. dr. Ismet Sejfija, kreator kursa.

U proteklom periodu u četiri grada u Bosni i Hercegovini otvoreni su UMiD online centri iz kojih će mladi koji nemaju tu mogućnost, moći pohađati obuku, koja je prije nego što je postala dostupna u online verziji, u učioničkoj provedena 11 puta. Regionalna UMiD online konferencija već je održana u Velikoj Kladuši, a pored Sarajeva, biće održana i u Jablanici, te u Srabrenici.

nautilus

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search