Razvoj obrazovanja odraslih u RS

U Republici Srpskoj zakonska regulativa iz oblasti cjeloživotnog učenja postoji još od 2008. g., kada je usvojen Zakon o obrazovanju odraslih, a čije izmjene i dopune su stupile na snagu 2012. g. Osim Zakona i niza pravilnika koji reguliraju ovu oblast značajan doprinos razvoju cjeloživotnog učenja doprinijelo je i osnivanje Zavoda za obrazovanje odraslih RS 2010. g. S druge strane u FBiH tek su u proteklom period učinjeni određeni pomaci donošenjem zakona o obrazovanju odraslih u Unsko-sanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, čije usvajanje se očekuje uskoro.

Zavod za obrazovanje odraslih RS u svojoj nadležnosti ima:

1. obrazovanje odraslih,

2. obrazovanje u saobraćaju.

Informacije o implementaciji programa obrazovanja odraslih u RS predstavnici Instituta mogli su čuti od direktorice Mire Bere, tokom posjete Zavodu, koja je održana 6. septembra u njihovim prostorijama u Banjoj Luci. Ona je istakla i s kakvim problemima i izazovima se Zavod suočavao tokom dosadašnjeg rada.

Tokom posjete bilo je riječi i o problematici priznavanja programa neformalnog obrazovanja. Institut je predstavio obuku omladinskih lidera/ica UMiD, koja se implementira već 6 godina. Osim utjecaja koje obuka ima na razvoj mladih, predstavljena je i Mreža omladinskih lidera/ica UMiD Alumni. Također se razgovaralo i o obuci službenika/ca za mlade, koju provodi Institut.

zavod-obr-odr

 

 

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search