Mladi imaju šta reći i zato se sklanjaju iz medijskog prostora

U bh. društvu nedostaje komunikacije između mladih i predstavnika vlasti, jedan je od zaključaka „Kafe sa… potpredsjednikom Federacije BiH Milanom Dunovićem“ koju je Institut za razvoj mladih KULT organizovao u okviru Obuke za službenike/ce za rad sa mladima.

Tokom „Kafe sa…“ govorilo se o položaju mladih u BiH, obrazovanju, nedostatku komunikacije sa mladima, ali i njihovom odlasku iz zemlje.

kafa sa dunvic

 

Mišljenja mladih ne razlikuju se mnogo iako dolaze iz različitih dijelova BiH, a kao razloge za odlazak svi navode nezaposlenost, neadekvatan obrazovni sistem, korupciju i pravnu nesigurnost i to se mora rješavati.“ – istakao je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

kafa sa dunovic2

Razgovoralo se i o Strategiji prema mladima u FBiH, koja se prema mišljenju svih prisutnih što prije mora usvojiti, jer je upravo Strategija polazna osnova za kreiranje politika zadržavanja mladih u zemlji, ali i za kreiranje boljih uslova života. Polaznici/e obuke govorili su o problemima mladih, ali i načinima na koje pokušavaju mijenjati činjenično stanje kroz svoj aktivizam.

"Mladi imaju šra reći i zato ih se sklanja iz medijskog prostora." - poručio je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Program „Kafa sa…“ ranije je za polaznike/ce obuke organizovan u saradnji sa različitim osobama iz javnog života, a cilj je motiivisati polaznike/ce na razgovore sa različitim osobama, te im ukazati na koja sve „vrata mogu pokucati“ kako bi se borili za bolji položaj mladih.

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search