Privrednici svakodnevno pokazuju koliko su im izmjene Zakona o PDV-u neophodne

Akcija potpisivanja pisma podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine još uvijek traje.

Inicijativu potpisivanja pisma podrške pokrenuo je Institut za razvoj mladih KULT kako bi intenzivirao proces izmjene Zakona o PDV-u.

Pismo podrške prvenstveno je namijenjeno privrednicima, a od pokretanja inicijative potpisalo ga je više od 20.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi. Potpisali su ga i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH koje broji oko 25.000 članica, a koje imaju više od 100.000 zaposlenih.

Među potpisnicima pisma podrške su i predstavnici Privredne i Obrtničke komore Kantona Sarajevo, Privredne komore Banja Luka, Privredne komore TK, Privredne komore USK, te brojni privrednici koji su odlučili samostalno dati podršku inicijativi.

pdvvv

Institut za razvoj mladih KULT zalaže se za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojim bi poreski obveznici, oni koji ostvaruju godišnji promet do milion maraka, PDV plaćali nakon što naplate svoja potraživanja, a ne do 10. u mjesecu, kako to trenutni zakon nalaže.

Prema trenutnim zakonskim propisima, poslodavci su dužni izmiriti porezne obaveze, iako nisu naplatili svoja potraživanja. To u konačnici čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim, te često dovodi do prestanka poslovanja.

Institut nastavlja sa prikupljanjem pisama podrške, ali i sa zagovaranjem izmjena Zakona o PDV-u kod predstavnika vlasti.

Pismo podrške dostupno je na web portalu: www.podrzi.poslovniprostorbh.org

Zagovaranje izmjene Zakona o PDV-u provodi se u okviru inicijative "Poslovni prostor BH", koju vodi Institut za razvoj mladih KULT. Inicijativa je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search