Izmjene Zakona o PDV-u podržali i privrednici iz KS

Pismo podrške za izmjene Zakona o PDV-u potpisali su i predstavnici Privredne i Obrtničke komore Kantona Sarajevo.

Inicijativu potpisivanja pisma podrške početkom aprila pokrenuo je Institut za razvoj mladih KULT, kako bi intenzivirao proces izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine.

Za svega pet dana, pismo je potpisalo više od 20.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi. Inicijativu su podržali i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH koje broji oko 25.000 članica, a koje imaju više od 100.000 zaposlenih.

Institut za razvoj mladih KULT zalaže se za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojim bi poreski obveznici PDV plaćali nakon što naplate svoja potraživanja, a ne do 10. u mjesecu, kako to trenutni zakon nalaže.

pdv

Trenutni zakonski propisi stvaraju poslovno okruženje u kojem mala i srednja preduzeća često prestaju sa poslovanjem, te su izmjene neophodne.

Institut će sa prikupljanjem pisama podrške nastaviti i u maju, ali i sa zagovaranjem izmjena Zakona o PDV-u kod predstavnika vlasti.

Pismo podrške dostupno je na web portalu: www.podrzi.poslovniprostorbh.org

Zagovaranje izmjene Zakona o PDV-u provodi se u okviru inicijative "Poslovni prostor BH", koju vodi Institut za razvoj mladih KULT. Inicijativa je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search