Spajalica ponovo domaćin mladim lidericama i liderima

UMiD 15 Modul VI 2

Ublažavanje mjera uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 ponovo je otvorilo vrata Obrazovno–razonodnog centra za mlade Spajalica u Ilidži. Nakon više od tri mjeseca polaznici obuke Uči, Misli i Djeluj! za omladinske lidere/ice, okupili su se u Spajalici i zajedno učili, radili i usavršavali se.

Mladi iz različitih lokalnih zajednica iz cijele BiH tokom tri dana modula pričali su o tome šta podrazumijeva dobra komunikacija, koje se vještine u komunikaciji cijene, a da ih možemo učiti i usavršavati. Polaznici/e su imali priliku saznati više o medijskog pismenosti, a neizostavna tema za buduće lidere svakako su i odnosi sa različitim javnostima sa kojima se tokom svog rada susreću. Kako kreirati poruku, kome je poslati, kada i na koji način samo su neka od pitanja na koja su kroz interaktivne radionice i praktične vježbe polaznici/e tražili odgovore.

„Zaista sam se obradovala povratku u Institut za razvoj mladih KULT i održavanju modula na temu komunikacije i odnosa sa javnošću. Tema me je veoma zainteresovala, a trener Aldin Alić ju je prezentovao na zaista odličan način. Imali smo puno praktičnog dijela, radili smo svi zajedno i još više se povezali kao tim. Drago mi je da napredujemo zajedno i da pomjeramo sopstvene granice.“ - rekla je Marija Mališ, polaznica UMiD-a 15 iz Foče.

UMiD 15 Modul VI 3

Institut iskustveno učenje smatra veoma važnim za razvoj budućih lidera i liderki, te kroz Kafe sa... nastoji ugostiti uspješne mlade ljude Bosne i Hercegovine koji svojim primjerima i pričama motivišu i ohrabruju društvo, ali i sredine u kojima žive. Na šestom modulu ugostili smo mladog bh novinara Slađana Tomića koji je sa UMiD-ovcima razgovarao o medijima, ulozi medija u aktivizmu i društvu, medijskoj sceni u BiH, ali i o stvarima na koje budući lideri treba da obrate pažnju.

„Mladi u komunikaciji s medijima,  novinarima moraju prezentovati svoje aktivnosti ne na ustaljen način s tehničkim detaljima već jasno locirajući rezultate njihovog djelovanja. Mladi u komunikacijama s javnostima moraju davati jasne i koncizne informacije, trudeći se da plasirana informacija bude upakovana tako da izaziva reakciju kod publike.“ istakao je Slađan.

UMiD 15 Modul VI

Prilika da praktično primjene znanja stečena tokom šestog modula polaznike i polaznice čeka već narednog mjeseca, kada će započeti sa provođenjem lokalnih građanskih inicijativa u svojim zajednicama.

Petnaestu generaciju UMiD obuke pohađaju 24 polaznika/ce iz 22 različite lokalne zajednice, a obuka se u 2020. godini provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search