Institucijama Kantona Sarajevo predstavljene smjernice za akreditiranje za pružanje dugoročnog volontiranja  

Vijest akreditacija javnih ustanova

Danas su institucijama i javnim ustanovama Kantona Sarajevo, putem online sastanka, predstavljene smjernice u procesu akreditiranja za organiziranje dugoročnog volontiranja. Sastanak je organizirao Institut za razvoj mladih KULT zajednički sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Smjernice su kreirane sa ciljem da vode javne ustanove i institucije u jednostavnim koracima kroz proces akreditiranja u skladu sa Zakonom o volontiranju FBiH, upućujući ih u postupke koje trebaju poduzeti, dokumente koje trebaju priložiti i ostale zahtjeve koje trebaju ispuniti, a kako bi u najkraćem mogućem vremenskom roku uspješno dobili akreditaciju organizatora dugoročnog volontiranja.

Zakon o volontiranju u FBiH propisuje da se dugoročno volontiranje u struci tretira jednako kao radno iskustvo, a da bi volontiranje bilo priznato kao dugoročno neophodno je volontirati minimalno 240 sati u najmanje 3 mjeseca bez prekida.

Zbog činjenice da u Kantonu Sarajevo živi više od 6.000 mladih koji nemaju nikakvo radno iskustvo, Vlada Kantona Sarajevo je krajem 2019. godine usvojila odluku da sve institucije i javne ustanove Kantona Sarajevo prođu proces akreditacije za dugoročno volontiranje kako bi se ovim mladim ljudima omogućila prilika za stjecanje radnog iskustva.

Institut za razvoj mladih KULT zajednički sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS pruža podršku institucijama u ovom procesu.

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search