Sve institucije i javne ustanove u Kantonu Sarajevo bit će uskoro akreditirane za pružanje dugoročnog volontiranja

Koverte 1

Institut za razvoj mladih KULT je zajednički sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS pripremio smjernice u procesu akreditiranja za organiziranje dugoročnog volontiranja, koje su danas poslane svim institucijama i javnim ustanovama Kantona Sarajevo.

Smjernice su kreirane sa ciljem da vode javne ustanove i institucije u jednostavnim koracima kroz proces akreditiranja u skladu sa Zakonom o volontiranju FBiH, upućujući ih u postupke koje trebaju poduzeti, dokumente koje trebaju priložiti i ostale zahtjeve koje trebaju ispuniti, a kako bi u najkraćem mogućem vremenskom roku uspješno dobili akreditaciju organizatora dugoročnog volontiranja.

Zakon o volontiranju u FBiH propisuje da se dugoročno volontiranje u struci tretira jednako kao radno iskustvo, a da bi volontiranje bilo priznato kao dugoročno neophodno je volontirati minimalno 240 sati u najmanje 3 mjeseca bez prekida.

Zbog činjenice da u Kantonu Sarajevo živi više od 6.000 mladih koji nemaju nikakvo radno iskustvo, Vlada Kantona Sarajevo je krajem 2019. godine usvojila odluku da sve institucije i javne ustanove Kantona Sarajevo prođu proces akreditacije za dugoročno volontiranje kako bi se ovim mladim ljudima omogućila prilika za stjecanje radnog iskustva.

Institut za razvoj mladih KULT zajednički sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS pruža podršku institucijama u ovom procesu.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search