Sigurnim koracima do omladinskih lidera/ica

IMG 1524

Politika prema mladima predstavlja ukupne institucionalne mehanizme brige vlasti o mladima. O postojećim mehanizmima i njihovoj implementaciji u različitim zajednicama govorila je petnaesta generacija Institutove Uči, Misli i Djeluj! obuke za omladinske lidere/ice tokom trećeg modula.

Kroz interaktivni rad, metode neformalnog obrazovanja i iskustveno učenje polaznici/e su se mogli upoznati sa mehanizmima koje propisuju Zakon o mladima Federacije Bosne i Hercegovine, Zakon o mladima Brčko Distrikta, te Zakon o omladinskom organizovanju Republike Srpske.

„Treći modul mi je bio najbolji do sada. Tema je bila opširna i kompleksna, ali mislim da mi je ovaj modul dao vjetar u leđa koji će me pogurati u mom radu. Shvatila sam da kao mlada osoba imam mnoga prava koja se nažalost ne poštuju, ali sam dobila i znanje kako da u budućnosti radim na tome, te popravim položaj mladih u svojoj lokalnoj zajednici. Postoje stvari za koje će trebati više vremena da se poslože, ali trudiću se da odmah počnem djelovati kako bi neke stvari sprovela i prije četvrtog modula”, istakla je Sara Međić polaznica iz Maglaja.

Kako bismo polaznicima/ama, budućim liderima/kama približili ulogu službenika/ce za mlade kao značajnog mehanizma politike prema mladima organizirali smo “Kafu sa…” gdje smo ugostili gospođu Amru Bojičić, službenicu za mlade u Općini Ilidža i gospođu Lejlu Abazović, službenicu za mlade pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. One su rado svoje iskustvo, znanje i motiviranost podijelile sa ovim mladim ljudima, koji su pokazali ogroman interes i postavljali različita pitanja.

IMG 4971

“Čuti iz prve ruke ko su službenici za mlade i kako rade meni je bilo jako interesantno i korisno. Njihove sugestije i savjeti kako mi, kao budući lideri možemo pomoći našim vršnjacima definitivno su bili motivirajući. Volio bih da imam više prilika za razgovor sa osobama koje rade nešto konkretno da mijenjanu situaciju.”, rekao je Nermin Topovčić iz Banja Luke.

Treći modul održan je u periodu od 6. do 8. februara 2020. godine u Obrazovno – razonodnom centru za mlade SPAJALICA u Ilidži.

Obuku UMiD prošlo je preko 300 mladih, a dočekana je jubilarna 15. generacija. Nova generacija okupila je 25 mladih osoba iz 21 lokalne zajednice iz cijele Bosne i Hercegovine.

Obuka UMiD - Uči, misli i djeluj zvanično je priznati vid neformalnog obrazovanja koje mladima pruža mogućnost sticanja različitih kompetencija koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada, a program se sastoji od seminara, praktičnih  vježbi i volonterskog rada.

Svi učesnici/e projekta postaju građanima/kama koji svojom voljom preduzimaju korake kako bi mijenjali društvo u kojem žive, iskazuju svoje mišljenje i aktivno sudjeluju u donošenju odluka svoje zajednice.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search