Lakše do željenog posla!

Polaznice i polaznici 14. generacije obuke za mlade lidere/ice UMID - Uči, misli, djeluj! na desetom modulu, koji je ujedno i posljednji, obrađivali su temu Traženje posla. Modul je održan u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica u periodu od 5. do 7. septembra. Nekoliko polaznika/ca su već imali radna iskustva ili su imali priliku tražiti posao i njima je ovaj modul poslužio kako bi uvidjeli da li su pravili neke greške prilikom traženja posla, odnosno šta su radili dobro, a ostali su imali priliku po prvi put upoznati se sa izazovima tržišta rada.

Webp.net resizeimage 3

Polaznici/e su na modulu učili kako napisati CV, motivaciono pismo, te kako se ponašati na razgovoru za posao. Pored toga dobili su bazične informacije trenutnog stanja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, šta poslodavci traže, koji poslovi su najtraženiji, kako stoje statistički podaci. Zahvaljujući tome polaznice i polaznici su analizirali svoj trenutni položaj na tržištu rada, svoje želje i htijenja, te vještine na kojima moraju poraditi kako bi došli do željenog posla. 

"Kao praktikantica Instituta za razvoj mladih KULT imala sam priliku prisustvovati posljednjem modulu UMID-a. Tema je bila izuzetno zanimljiva i korisna iako sam se do sada već susretala sa svim što ide uz traženje posla. Posjedujem neko iskustvo u ovoj oblasti, ali savjeti koje smo dobili na modulu će mi uveliko olakšati traženje posla u budućnosti, te pomoći da se na najbolji način predstavim budućem poslodavcu.“, ističe Sumeja Huseinović, praktikantica Instituta za razvoj mladih KULT.

Sumeja HSumeja Huseinović

Pored sticanja novih znanja i vještina, polaznici/e su i ovaj modul imali priliku za druženje i zabavu. Budući da se radi o posljednjem modulu, naglasak je bio na ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Sve to je dodatno učvrstilo prijateljstvo među njima koje će se nastaviti i nakon završetka obuke.

„S obzirom da je moj dolazak na modul, ujedno i prvi susret sa polaznicima UMID-a, iskreno mogu reći da sam ostala ugodno iznenađena načinom na koji su me ugostili. Tokom modula provodili smo zajedno vrijeme, družili se i razmjenjivali iskustva. Drago mi je što sam bila dijelom cijele te priče i nadam se da će se poznanstva koja sam tu stekla razvijati u budućnosti.“ – Sumeja Huseinović, praktikantica Kult-a.
U narednom periodu će svi oni koji su zadovoljili određene kriterije moći pristupiti završnom ispitu koji je ujednoj i posljednji korak za uspješan završetak same obuke. Nakon toga, biti će organizirana završna ceremonija dodjele certifikata čime obuka formalno završava.

 

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search