Certifikati za polaznike UMiDp obuke

IMG 1091

Institut za razvoj mladih KULT ispratio je drugu generaciju polaznika i polaznica obuke Uči, misli i djeluj za omladinske političke lidere/ice.

U Sarajevu je 17. jula 2019. godine organizovana i svečana dodjela certifikata i potvrda za polaznike i polaznice iz dvanaest političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, koji su uspješno završili obuku.

Cilj UMiDp obuke je motivisati mlade političare da aktivnim zalaganjem, lobiranjem kod vlasti, rješavaju neke od problema ove populacije u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način daju primjer mladim ljudima i političarima, koliko je važna politička participacija i aktivno djelovanje.

„Nije u politici sve onako kako to izgleda na televiziji. Tokom obuke smo vidjeli da političari i političarke mogu postići dogovor iako dolaze iz različitih stranaka. Tek nakon ove obuke vidim koliko i sam mogu uraditi i koliko stvari mogu mijenjati i to ću i raditi u narednom periodu.“ – ističe Rijad Lemezan, polaznik obuke iu Sarajeva.

Tokom završne ceremonije potpisani su i ugovori sa polaznicima i polaznicama obuke koji su odlučili pokrenuti lokalne građanske inicijative u svojim zajednicama, a koje će Institut podržati.

U Visokom je tako pokrenuta inicijativa koja se bavi subvencioniranjem dijela troškova energenata u domaćinstvima mladih bračnih parova, u Širokom Brijegu bit će pružena podrška mladim poduzetnicima, a u mjesnim zajednicama Batković i Dizdaruša bit će kreiran prostor za djecu i mlade.

„Mnogo sam motiviranija nakon obuke. Vidjela sam da postoji mnogo prostora za djelovanje i u svojoj zajednici već sam inicirala izradu Strategije prema mladima. Idem dalje u borbu.“ – najavljuje Antonija Banožić, polaznica iz Širokog Brijega.

Cilj obuke Uči, misli i djeluj za omladinske političke lidere/ice je osnažiti mlade članove/ice različitih političkih stranaka registriranih u BiH, koji imaju od 18 do 30 godina za izgradnju političke karijere za koju su motivirani te za angažman na unaprjeđenju položaja mladih u BiH.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search