UMiDovci se pridružili Trash Challenge-u

eko akcija

Polaznice i polaznici Institutove obuke za omladinske lidere/ice pridružili su se Trash Challenge-u i tokom vikenda očistili područje oko Obrazovno-razonodnog centra za mlade Spajalica na Ilidži.

U sklopu treninga na temu volontiranje i građanski aktivizam, 20 mladih iz cijele BiH seminarsku salu zamijenili su aktivističkom akcijom čišćenja zelenih površina. Nakon dva dana učenja o važnosti sudjelovanja u društvu i volonterskog angažmana, ovi mladi za manje od sat vremena očistili su područje posjećenog izletišta u Ilidži. Na ovaj način pridružili su se popularnom pokretu Trash Challenge koji za cilj ima potaknuti građane/ke na ekološke akcije čišćenja svojih sredina s fotografijom prije i poslije akcije.

Elmin Susic

„Modul volontiranje i građanski aktivizam pomogao mi je na mnogo načina, a najviše jer sam potaknut da budem što aktivniji u svojoj lokalnoj zajednici. Veliko iskustvo i znanje trenera će mi biti korisno kako poboljšati sebe u tim segmentima. Očuvanje okoliša je bitna stvar za mene i za osobe koje zapažaju naš rad. Samim tim volonterska akcija koju smo sproveli na modulu je osvijestila mnoge o očuvanju prirodnih ljepota. Za kraj bih rekao, biti aktivan i vječit u pokretu, jer ako stojimo ne postojimo“, Elmin Sušić (18), Bihać.

Tokom modula održana je i Kafa sa … Samirom Mahmićem, koordinatorom Mreže Stariji brat, starija sestra, koji je ujedno dugogodišnji aktivista.

Polaznici/e obuke UMiD nastavljaju s radom i 11. aprila ponovo će se okupiti u Spajalici kako bi učili o lokalnim građanskim inicijativama, koje će provoditi u svojim gradovima tokom trajanja obuke.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search