UMiD: Kad nepoznato postane izazov

Krajem mjeseca aprila mladi su slušali, diskutovali, te praktično radili u grupama na pitanjima u okviru tematskog modula Politike prema mladima. Cilj ovog modula je bio je da polaznici/ce obuke nauče primijeniti zakonske odredbe o mladima u BiH prilikom traženja svojih prava u zajednici, da se upoznaju s načinima uključivanja u proces donošenja odluka o pitanjima koja se tiču mladih, prepoznaju elemente dobre ili loše politike prema mladima u svojoj lokalnoj upravi kako bi mogli djelovati, prepoznaju probleme i potrebe mladih, te se upoznaju sa koracima za izradu strategije prema mladima/omladinske politike koja predstavlja put i način za unaprjeđenje položaja mladih.

Veliki izazov za trenere/ice bio je približiti mladima područja koja ranije nisu dovoljno poznavali, ali kako ističu, tajna u pripremi, prilagođavanju sadržaja njihovom načinu rada i metodološkom pristup koji uključuje i poziva na aktivnosti.

Impresije UMiD-ovki i UMiD-ovaca su različite, od energične želje da se zalažu za izmjenu zakonske regulative u ovoj oblasti, preko onih koji su iznenađeni podacima koje su dobili o stanju u njihovim lokalnim zajednicama, do onih koji lopticu odgovornosti sa vlasti prebacuju upravo na mlade ljude.

Jedna od najzanimljivijih aktivnosti za polaznike/ce obuke bila je „Kafa sa…Jasminom Bešićem“, izvršnim direktorom Instituta za razvoj mladih KULT.

U opuštenoj atmosferi, mladi su mogli čuti više o Institutu, postaviti pitanja i diskutovati o pitanjima vezanim za mlade ljude, njihovom položaju, i perspektivama u BiH, ali i naučiti neke lekcije iz Jasminove dugogodišnje borbe sa vjetrenjačama.

dva modula UMiD 2
Mjesec maj protekao je u učenju o projektnom menadžmentu. Na ovom modulu polaznici/e su imali priliku da se upoznaju sa projektnim planiranjem kroz razmišljanje i promišljanje o projektu. Cilj je bio polaznike/ce osposobiti da projekte ne smatraju samo kao organizacijske pojmove nego i životne. Tokom treninga su spoznali različite aspekte u projektnom planiranju, te imali priliku i praktično da primjene stečena znanja.

Serija „Kafa sa…“ koje izazivaju oduševljenje kod mladih ljudi, nastavljena je druženjem sa Mirzom Ustamujićem, mladim, uspješnim čovjekom. Mirza je ostvario zapažene poslovne rezultate, proglašen jednim od najboljih parlamentaraca, sa kojim je, kako ističu polaznici/e obuke, bilo vrlo inspirativno i korisno razgovarati i dijeliti iskustva.

U aprilu i maju održana su dva modula obuke “Uči, misli i djeluj” za 13. generaciju polaznika/-ca. Moduli su održani u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, a okupili su 25 mladih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

Napisao: Nikola Kandić, polaznik obuke

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...