U budžetu za 2017. godinu mora biti više novca za mlade

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT učestvovali su u prezentaciji “Početak procesa planiranja okvirnog budžeta i budžeta FBiH za period 2017 – 2019.”, koja je organizovana u okviru USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP).

Cilj organizovanja prezentacije bio je poboljšati informisanost članova Parlamenta, te istaći potrebu usklađivanja godišnjeg ciklusa programiranja rada i izvještavanja o radu sa godišnjim ciklusom planiranja budžeta i izvršenja budžeta, kao i vezu između budžeta FBiH i usvojenih javnih politika i/ili sektorskih strategija.

Prezentaciji su prisustvovali članovi Parlamenta FBiH, predstavnici institucija izvršne vlasti u FBiH, eksperti, članovi akademske zajednice, te predstavnici organizacija civilnog društva.

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT u okviru prezentacije predstavila je Zakon o mladima FBiH i Strategiju prema mladima FBiH, te pozvala odgovorne institucije da u planiranju Dokumenta okvirnog budžeta za period 2017 – 2019. godine i budžeta za 2017. godinu što više uključe i kategoriju mladih.

Projekat SGIP od maja 2013. godine radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji. Projekat je također posvećen poticanju i jačanju neformalne profesionalne saradnje između institucija vlasti, nevladinih organizacija i eksperata kroz organizaciju dijaloških radionica fokusiranih na aktuelne teme u različitim oblastima djelovanja javne uprave u BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...