Studijska posjeta Švedskoj: Prvo putovanje, novo znanje i nezaboravno iskustvo

Stručni saradnici/ce za rad s mladima učestvovali su u studijskoj posjeti Kraljevini Švedskoj.

Troje mladih, koji su prethodno završili obuku za rad s mladima, dobili su priliku upoznati se sa načinima na koje se u ovoj zemlji radi s mladima, te vodi briga o pitanjima mladih.

U petodnevnoj posjeti Stockholmu polaznici/ce iz udruženja „Čisto srce“  iz Prijedora, Omladinske organizacije „Carpe Diem“ iz Ilijaš, te „SOS Dječijih sela BiH“ imali su priliku upoznati se sa mnogim aspektima omladinskog rada u Švedskoj.

 

Tokom posjeta različitim organizacijama, susreli su se s omladinskim radnicima/cama koji u Švedskoj svakodnevno rade s mladima. Upoznali su se s osobljem umjetničkih galerija koje imaju programe namijenjene mladima, posjetili su muzej na otvorenom koji ima program saradnje sa školama i centrima za mlade, te druge volonterske organizacije. Posjetili su  i Frysushet, jedan od najvećih centara za mlade u svijetu, te učestvovali u radionici sa APU mrežom –  organizacijom koja okuplja bh. dijasporu u Švedskoj.

Tokom sastanka sa predstavnicom Fysushet centra, mladi iz BiH upoznali su se pozitivnom praksom centra  koji radi sa desetinama hiljada mladih ljudi. Iako je standard Kraljevine Švedske znatno veći nego standard Bosne i Hercegovine, te uzimajući u obzir činjenicu da Švedska ima dugu tradiciju omladinskog rada, ipak postoje prakse koje su itekako primjenjive i u BiH. Jedna od njih je individualni pristup mladima, sa posebnim akcentom na razvoj onih vještina i znanja koja su mladima lična strast i interes. Na ovaj način Frysushet u svoj rad uključuje mlade koji su inače isključeni iz društva, te tako formira aktivne građane i građanke.

„Naučila sam dosta toga što možemo i mi da prepišemo ili prilagodimo svojim uslovima. Upoznali smo se sa načinom rada velikih organizacija što me inspirisalo da se nastavim baviti ovim poslom i još aktivnije radim sa mladima. Posebno je važno da smo imali priliku razgovarati sa mladima koje mi ovdje zovemo “dijaspora”, razmijeniti iskustva sa njima, ali i razgovarati o modelima zajedničkog rada koji u konačnici vodi ka poboljšanju položaja mladih, ali i približavanju dijaspore nama u BiH.“ – istakla je Tijana Grujičić, učesnica studijske posjete.

Tokom susreta sa predstavnicima APU Mreže, učesnici studijske posjete upoznali su mlade iseljenike iz BiH, druge i treće generacije, te s njima razgovarali o položaju mladih Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, ali i Bosni i Hercegovini. Kroz zajedničku radionicu mladi su se osvrnuli na ciljeve, razlike koje postoje među njima, te mogućnosti suradnje i ostvarivanja zajedničkih projekata. Uspjesi mladih iz BiH su veoma cijenjeni, a procjenjuje se da u Švedskoj sada živi oko 100.000 bh. državljana koji su i primjer najbolje integracije u društvo.

svedska2 copy copy

svedska1 copy

Posebnu pažnju mladih iz BiH privukla je i organizacija Cyclope koju su potpuno volonterski izgradili mladi i njihovi sugrađani vlastitim snagama. Zajednica je dala svoj doprinos kroz sredstva, ali na izgradnji su radili isključivo mladi. Rad ove organizacije i danas se ogleda u potpunom volonterskom angažmanu svih uposlenih.

Studijska posjeta Kraljevini Švedskoj za neke od učesnika bila je i prvo putovanje izvan granica Bosne i Hercegovine, pa je osim edukativnog imala i karakter interkulturalne razmjene. 

„Ponekad čovjek pomisli da nije spreman za korak naprijed i ostaje u mjestu, razmišljajući i radeći u okvirima jedne kutije izvan čijih zidova je nesiguran. Ne osuđujem nikoga, i sama sam takva bila. Vjerujte u sebe i hrabro kročite izvan, hrabro kročite naprijed. Vidjet ćete svijet drugim očima i sebi stvoriti ljepši, produktivniji i sretniji život.“ – poručila je mladima Elma Čutura, učesnica studijske posjete.

Domaćin posjete je bio Kommunal Stoscholm (sindikat grada Stockholma) koji pored svog redovnog rada ima i zaseban sektor rada sa mladim radnicima/cama. Kroz svoj rad ovaj sektor Kommunala radi s mladima na upoznavanju njihovih radničkih prava, te prilika za usavršavanje i napredovanje. Posjeta posvećena omladinskom radu i razmjena iskustva sa mladima iz Bosne i Hercegovine tek je jedan od načina na koji Kommunal uključuje mlade u svoj rad. Saradnja Instituta za razvoj mladih KULT i Kommunala u oblasti rada s mladima nastavit će se i u narednom periodu. 

Studijska posjeta je dio Obuke za stručne suradinke/ce za rad s mladima koju Institut implementira već dvije godine, uz podršku Olof Palme Centra i sponzorstvo Kommunal Stocholm. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...