Senad Šepić: Mladima moramo ponuditi perspektivu

Mladima u ovoj zemlji mora se vratiti vjera u bolje sutra, a Predsjedništvo je mjesto iz kojeg se te poruke moraju i trebaju slati – poručio je kandidat za člana Predsjedništva BiH Senad Šepić na kafi sa mladima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Šepić je s mladima razgovarao u okviru događaja “Kafa sa…kandidatima/kinjama za člana Predsjedništva BiH” koji je u Sarajevu organizovao Institut za razvoj mladih KULT, kako bi podržao razumijevanje mladih u izbornom procesu za Predsjedništvo BiH, ali i kandidatima/kinjama omogućio da spoznaju stvarne izazove sa kojima se ova populacija susreće. 

Mladi su se interesovali za korake koji bi se mogli poduzeti kako bi se spriječile migracije ove populacije, o boljem položaju talentovanih mladih u BiH, ali i putu zemlje ka Evropskoj uniji u kojoj većina mladih vidi budućnost.

„Sve ono zbog čega naši ljudi odlaze vani, pogotovo mladi ljudi, to moramo riješiti u BiH. Kada je riječ o poziciji člana Predsjedništva BiH, to je institucija iz koje se šalju poruke –  nade i budućnosti ili straha i prošlosti. Ja sam čovjek koji će slati direktne poruke nade, poruke rješenja, budućnosti, odnosno generalno ću slati poruke koje će ljudima u BiH, a posebno mladima davati nadu, vjeru, hrabrost da ovdje ostaju, grade svoju budućnost i da se bore za državu BiH.“ –  istakao je Senad Šepić, kandidat Nezavisnog bloka za člana Predsjedništva BiH.

U Bosni i Hercegovini živi oko 700.000 mladih, koji su zakonima o mladima definisani kao osobe dobi od 15 do 30 godina. Većina mladih ima pravo glasa, a Institut za razvoj mladih KULT na ovaj način im želi dati priliku da budu birači, a ne glasači. Mladi trebaju i moraju biti dio programa političkih stranaka u BiH i krajnje je vrijeme da najviši nivo vlasti u svoj diskurs stavi mlade kao primarni fokus.

S druge strane, kroz program „Kafa sa…“ predstavnici/e vlasti koje ti mladi biraju imaju priliku svoje izborne programe kreiraju u skladu sa stvarnim potrebama mladih u BiH.

„Kafa sa…predsjedničkim kandidatom/kinjom“ namijenjena je mladima iz cijele BiH do 35 godina starosti, koji žele biti dio konstruktivnog dijaloga o potrebama i izazovima sa kojima se ova populacija suočava.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...