Polaznici prve generacije UMiD-a za odrasle dobili certifikate

Prvoj generaciji polaznika/ca obuke Uči, misli i djeluj! za odrasle uručeni su certifikati.

16 polaznika/ca iz cijele Bosne i Hercegovine koji u formalnom obrazovanju direktno rade s djecom i mladima tokom obuke razvijali su kompetencije neophodne za rad u nastavi.

Pored svečanog djela dodjele certifikata koji je organizovan u Sarajevu, polaznici/e su imali priliku da budu dio programa “Kafa sa…” u okviru kojeg su razgovarali i iskustva preuzimali od predsjednika udruženja Kupujmo i koristimo domaće, Admira Kape i kako učenici kažu, najboljeg profesora, Vedrana Zubića sa kojim su razgovarali o načinu kako se približiti učenicima i biti najveća podrška u njihovom razvoju. 

Ovaj program obuke nastao je kao odgovor na potrebu za pružanjem podrške profesorima srednjih škola u razvoju kompetencija potrebnih za uspješno planiranje i realizaciju procesa učenja i podučavanja zasnovanog na principima iskustvenog učenja, korištenje učinkovite i relevantne metode i strategije podučavanja i stvaranje sigurnog i stimulativnog okruženja u kojem će se učenici/e osjećati podržano i motivirano i biti osposobljeni da uče cijeloga života. 

Program obuke namijenjen je prvenstveno profesorima i profesoricama srednjih škola, ali i upravi škola, stručnim saradnicima/ama, te savjetnicima/ama u pedagoškim zavodima koji mogu podržati profesionalni razvoj nastavnog osoblja.

Program osigurava učenje kroz sve faze iskustvenog učenja: simulacije poučavanja i direktno iskustvo u radu s učenicima/ama, refleksiju na iskustvo, povezivanje s drugim situacijama i razumijevanje ključnih koncepata koji će im omogućiti da stečena znanja primjene u različitim situacijama poučavanja, različitim predmetima i oblastima poučavanja. Uvažavajući potrebe profesora i drugog osoblja u srednjim školama, ovaj program smišljen je tako da se oslanja na prethodna znanja i iskustva polaznika/ca, istovremeno potičući profesionalni dijalog, razmjenu ideja, dobrih praksi ali i izazova s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...